Rekenkamer: 'Overheid moet EU-miljarden beter besteden'
Tussen 2014 en 2020 ging er ruim 7,4 miljard euro aan Europese subsidie naar de Nederlandse overheid om projecten, onderzoeken en bedrijven te kunnen financieren. Maar er is nauwelijks inzicht of dat geld ook juist besteed wordt.
Dat zegt de Algemene rekenkamer in een rapport.
Het verduurzamen van de landbouw of visserij, innovatie, het ontwikkelen van natuur of het opvangen van asielzoekers. Een groot deel van de EU-subsidies wordt via de lidstaten verdeeld over verschillende nationale projecten en doelen.
Geen inzicht
Tussen 2014 en 2020 besteedde Nederland zo jaarlijks zo'n 1 miljard euro aan subsidies. Geld uit fondsen zoals het Europees Landbouwgarantiefonds of het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Brussel en Den Haag zijn samen verantwoordelijk voor een juiste besteding van het geld, schrijft de Algemene Rekenkamer. Maar hebben beiden geen inzicht of het 'optimaal is ingezet om de grootste nationale uitdagingen het hoofd te bieden'.
Bijhouden
Ook ontbreekt visie en onderbouwing van de betrokken ministers, provincies en gemeenten over de verdeling van het geld of het gewenste effect. "De criteria voor de verdeling van de subsidies zijn soms simpelweg overgenomen uit de vorige programmaperiode", stelt de kamer.
Het accent ligt vooral op bijhouden of het beschikbare geld ook uitgegeven wordt. "Aandacht voor goed getimede evaluaties naar de effecten van de subsidies is er minder." En dat moet beter, vindt de Rekenkamer, die het onderzoek vandaag met ook met de Tweede Kamer deelt.
Arbeidsmarkt
De overheid moet beter onderbouwen hoe het geld wordt ingezet en wat de resultaten zijn, zodat subsidies meer toegevoegde waarde krijgen. Iets dat volgens de Algemene Rekenkamer nu al gebeurt bij het Europees Sociaal Fonds: de enige positieve uitzondering.
Dat fonds ondersteunt kwetsbare mensen bij het vinden van een baan, bijvoorbeeld via omscholing. Het sluit volgens de Rekenkamer aan bij de grootste knelpunten op de arbeidsmarkt. Er is bovendien meer inzicht in de effecten van de maatregelen. "Deze aanpak verdient navolging."