Druk iets van de ketel

Nog maar een derde van de huizen boven vraagprijs verkocht

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoNog maar een derde van de huizen boven vraagprijs verkocht
RTL

De druk is wat van de woningmarkt. Nog maar 30 procent van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs. Een jaar geleden gold dit nog voor 80 procent van de woningen. Daarmee komt er meer ruimte op de woningmarkt voor starters, zegt Peter Boelhouwers, hoogleraar woningmarkt, in de RTL Z Huizenindex.

Eerst het goede nieuws voor starters en andere huizenzoekers. De huizenprijzen blijven nog wel even dalen, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, in de RTL Z Huizenindex. "Dat geven onze berekeningen aan. We verwachten dat ze aan het einde van het jaar, begin volgend jaar gaan stabiliseren." 

Meer ruimte

Dat gebeurt onder invloed van de forse loonstijgingen van dit jaar. In nieuwe cao's die in het eerste kwartaal van dit jaar werden afgesloten, stegen de lonen met gemiddeld 5 procent. Dat is de hoogste stijging in veertig jaar. "Die hoge lonen geven tegendruk aan de dalende huizenprijzen", aldus Boelhouwer. Door de hogere lonen kunnen huizenkopers, en dus ook starters, meer geld lenen voor een woning.

Ook liggen de vraagprijzen voor het eerst weer boven de verkoopprijzen van woningen, zegt de hoogleraar. "Ongeveer 30 procent van de woningen wordt nu nog boven de vraagprijs verkocht. Anderhalf jaar geleden was dat nog 80 procent. Je kunt nu wel echt onderhandelen. In beginsel is er dus meer ruimte voor starters." 

Tegelijk spelen twee andere zaken huizenkopers parten, ook starters. Allereerst is de hypotheekrente behoorlijk gestegen, zoals te zien in de grafiek hierboven. Starters kunnen daardoor, afhankelijk van hun inkomen, tot zo'n 3 procent minder lenen dan voor die stijging, aldus Boelhouwer. En de lasten voor huizenkopers liggen hierdoor een stuk hoger: ze betalen zo'n 15 procent meer om hetzelfde bedrag te mogen lenen. 

Bijkomend nadeel voor starters is dat zij geen woning te verkopen hebben, waarvan ze de overgebleven hypotheek - inclusief lage rente - mee kunnen nemen naar hun nieuwe huis.

Het tweede obstakel is dat de huizenmarkt nog steeds enorm krap is. "Huizenkopers kunnen nog steeds maar grofweg uit drie huizen kiezen. Pas bij vijf of zes woningen preek je over een stabiele markt", zegt de hoogleraar woningmarkt.

Een voordeel voor starters kan zijn dat particuliere beleggers massaal woningen verkopen, denkt Boelhouwer. "Dat betekent iets meer ruimte voor de starter." 

Positie starter niet versterkt

Desondanks blijft het woningaanbod dalen, ziet hij. "We zien minder aanbod van nieuwbouwwoningen. Het aantal afgegeven bouwvergunningen daalt al zeven kwartalen op een rij, ook in de eerste maanden van dit jaar weer. En de woningen die vergund zijn, dreigen nu vast te lopen door de gestegen rente en de hogere bouwkosten." 

Kortom, zegt hij: de echte gekte op de woningmarkt is weg - maar de positie van de starter is niet wezenlijk versterkt. Het hele gesprek met hoogleraar Peter Boelhouwer kun je hieronder terugkijken:

Lees meer over
Peter BoelhouwerHuizenprijzenWoningmarktHuurwoningInflatieHypotheekrenteRenteEditie NL Link in bio