VolkerWessels en BAM voor miljoenen het schip in bij bouw zeesluis

Het bouwen van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden levert bouwers BAM en VolkerWessels een gigantische financiële strop op.
Update 09.46 uur: Bouwers BAM en VolkerWessels onderuit op beurzen na megastrop zeesluis
Het project dat voor een bedrag van 600 miljoen is aanbesteed, levert BAM een schadepost van 55 miljoen op, bovenop de 14 miljoen euro die het bedrijf al eerder leed. VolkerWessels wil niet meer zeggen dan dat het om een 'substantieel' bedrag gaat. Of het meer of minder schade lijdt dan BAM, wil een woordvoerder niet zeggen.
Het bedrijf, van de onlangs overleden miljardair Dik Wessels, rekende er al op dat er verlies geleden zou worden op het project. Dat verlies komt met deze tegenvaller uit op een totaal van 69 miljoen euro. Het bedrijf handhaaft zijn winstverwachting voor dit jaar.
BAM verlaagt winstverwachting
Voor BAM is dat anders, het bedrijf verlaagt de winstverwachting voor dit jaar. Door de strop komt de ebitda (de winst voor aftrek van belastingen) lager uit dan vorig jaar.
Bij de aanleg van de zeesluis bleek dat de caissons waar de sluisdeuren in komen te staan opnieuw moesten worden ontworpen. Deze betonnen bakken zijn normaal gesloten, maar bij het project in IJmuiden aan de bovenkant en aan de voorkant open. Dat leverde het risico op dat de constructie zou vervormen als deze afgezonken zou worden, legt een woordvoerder van BAM uit.
"Omdat de caissons open zijn zodat de sluisdeuren erin kunnen, spelen er andere krachten in de betonnen structuur", legt hij uit. Om scheuren in het beton te voorkomen, moesten de muren van de bak steviger gemaakt worden en was er een steunconstructie nodig.
Duurder en langer
Dat dit nodig was, was van te voren niet bedacht, vertelt de BAM-woordvoerder. "Het gevaar van vervorming kwam bij bij het ontwerp aan de orde en pas hij het uitvoeren van het nieuwe ontwerp, liepen we tegen de problemen aan." Die problemen: duurder materiaal, personeel en gereedschap. Daarnaast duurt het bouwen langer.
Toen BAM het project samen met VolkerWessels in 2015 binnenhaalde, was de verwachting dat eind 2019 de eerste schepen door de sluis kunnen varen.
Onduidelijk wanneer het af is
Of de vertraging bij het bouwen van de constructie ervoor zorgt dat het project in z'n geheel later klaar is, kan de woordvoerder van VolkerWessels niet zeggen. "Het afzinken van de caissons is begin 2019 gereed", vertelt zijn collega van BAM. Of dit volgens planning is, weet hij niet. Hij verwijst verder naar Rijkswaterstaat voor de planning van het project.
De nieuwe sluis van 70 meter breed, 500 meter lang en 18 meter diep is bedoeld zodat grotere schepen de Amsterdamse haven kunnen bereiken.