Bedrijven

Winst ABN Amro daalt 42 procent in laatste kwartaal

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPWinst ABN Amro daalt 42 procent in laatste kwartaal
RTL

ABN Amro heeft in het vierde kwartaal van 2018 een fors lagere omzet behaald dan een jaar daarvoor. Ook de winst daalde hard, met ruim veertig procent in de laatste maanden van vorig jaar. Over heel 2018 viel de winst ook lager uit dan een jaar eerder.

Over heel 2018 heeft ABN een nettowinst gemaakt van 2,3 miljard. In 2017 maakte de bank nog 2,8 miljard winst. Ondanks de lagere winst wil de bank het dividend voor aandeelhouders gelijk houden ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een opsteker voor de Nederlandse staat, die nog voor meer dan de helft eigenaar is van de bank.

De bank boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 316 miljoen euro. Die valt 85 miljoen euro lager uit, vooral omdat ABN heel veel kosten heeft gemaakt om klanten beter te screenen. Op die manier hoopt ABN een witwasdebacle als bij ING te voorkomen. Daarnaast werden er ook hogere kredietvoorzieningen genomen.

Interne onrust kan zelfstandigheid ABN Amro bedreigen
Lees ook

Interne onrust kan zelfstandigheid ABN Amro bedreigen

ABN op koers

Met de resultaten over 2018 ligt de bank naar eigen zeggen op koers om de verwachtingen voor 2020 waar te maken, ondanks zwakkere economische vooruitzichten.

Bij het bekendmaken van de jaarcijfers kondigde ABN ook aan de juridische structuur wat te gaan vereenvoudigen. Moedermaatschappij ABN Amro Group houdt op te bestaan na fusie met ABN Amro Bank. De bank hoopt daarmee dat administratie simpeler wordt en minder gaat kosten. Die stap moet ook helpen bij het verbeteren van de kapitaalratio's.

Witwascontrole wordt uitgebreid

Verder kondigt ABN Amro aan te investeren in hun onderdeel dat controleert op witwassen. De Fiod riep banken eind 2018 op om daar scherper op te zijn. In september trof ING een schikking met het Openbaar Ministerie over een grote zaak rond witwaspraktijken waarin de bank toegaf ernstig tekort te zijn geschoten. 

De directeur van de Fiod, Hans van der Vlist, zei dat hij van de bankensector verwacht dat ze zelf initiatief nemen om een tweede schandaal zoals bij ING te voorkomen. Banken moeten van hem meer verdachte transacties melden. Van der Vlist zei dat de Fiod sinds 2013 zich meer richt op 'facilitators', die het witwassen mogelijk maken. Banken die niet hun uiterste best doen om dat tegen te gaan, werken er volgens hem aan mee.  

Jaar vol tumult

Het jaar 2018 was nogal tumultueus voor de bank. ABN kreeg twee brandbrieven van topmanagers en president-commissaris Olga Zoutendijk vertrok na discussies over haar leiderschapsstijl. Zij zou zich te veel bezig hebben gehouden met operationele taken en strategie, taken die bij het bestuur liggen en niet bij de toezichthouders. 

Verschillende topfunctionarissen bij ABN klaagden over haar optreden, waarna De Nederlandsche Bank een onderzoek naar haar functioneren zou zijn gestart. 7 februari stapte Zoutendijk op. 

Lees meer over
Kees van DijkhuizenABN AMRO