Bedrijven

Cateraar KLM had werkneemster die eten proefde nooit mogen ontslaan

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPCateraar KLM had werkneemster die eten proefde nooit mogen ontslaan
RTL

Maaltijdenverzorger KLM Catering Services op Schiphol mag een werkneemster die eten proefde, niet op straat zetten. Het bedrijf ontsloeg de vrouw op staande voet, omdat zij met het eten van een stukje varkensvlees diefstal zou hebben gepleegd.

De 55-jarige vrouw werkte al 25 jaar bij het cateringbedrijf, dat maaltijden verzorgt voor luchtvaartmaatschappijen. In juli 2018 zag een leidinggevende hoe zij tijdens haar werk iets in haar mond stak.

Omdat KLM Catering Services een zeer strikt beleid voert tegen zogenoemde 'onrechtmatige toe-eigening', werd de vrouw op staande voet ontslagen.

Vlees of vis

Haar verklaring dat zij het voedsel proefde om te kunnen vaststellen of het vlees of vis was, mocht haar niet baten. Volgens de werknemer ontbraken de namen bij de verschillende gepaneerde gerechten, en had een collega haar gevraagd om welk gerecht het ging.

Volgens KLM Catering Services had zij dat op het oog kunnen zien. "Er was voor u geen enkele reden om het product in uw mond te stoppen en op te eten", schreef het cateringbedrijf in de ontslagbrief.  

Ontslag vernietigd

De vrouw stapte naar de rechter om haar ontslag ongedaan te laten maken. En met succes, want uit een gisteren openbaar geworden vonnis van de Haarlemse kantonrechter blijkt dat zij volledig gelijk kreeg.

Volgens de rechter had KLM Catering Services de vrouw nooit op staande voet mogen ontslaan vanwege het proeven, mede gezien haar lange dienstverband en de nadruk die het bedrijf legt op de kwaliteit en de juistheid van de geleverde maaltijden.

Beker yoghurt

Ook woog de rechter mee dat het bedrijf in een eerder geval, waarbij een medewerker een beker yoghurt dronk, volstond met een waarschuwing.

KLM Catering Services heeft de vrouw terug in dienst moeten nemen. Bovendien moest het bedrijf de werkneemster met terugwerkende kracht vier maanden salaris betalen, verhoogd met een strafboete en rente. Dat kostte het bedrijf ruim 20.000 euro.

Lees meer over
Air France KLMOntslagLuchtvaart