Bedrijven

Hudson's Bay sluit Nederlandse winkels definitief

Door Malin Kox··Aangepast:
© ANPHudson's Bay sluit Nederlandse winkels definitief
RTL

Het hing al even in de lucht, maar nu is het definitief bevestigd: de 15 warenhuizen van Hudson's Bay sluiten uiterlijk 31 december 2019 hun deuren.

Vanmiddag zijn alle ruim 1400 werknemers over het besluit geïnformeerd. De filialen waren vandaag allemaal gesloten.

Volgens CNV Vakmensen is het avontuur van de van oorsprong Canadese winkelketen uiterlijk 31 december 2019 ten einde. Hudson's Bay reageerde niet direct op vragen van RTL Z. 

Onduidelijk is nu wat er met de panden gaat gebeuren. Ze zijn langjarig gehuurd door Hudson's Bay, met een garantie. Momenteel staat van die huurgarantie nog 400 miljoen euro uit. 

Mogelijkheid tot sluiting

Een week geleden zei Hudson's Bay nog geen definitief besluit te hebben genomen over de Nederlandse winkels. Hoofd investor relations Jennifer Bewley gaf toen al wel toe dat de Nederlandse winkels 'onderpresteren'. "En er is de mogelijkheid dat we sommige winkels sluiten."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

In gat van V&D springen

De keten die zo'n twee jaar geleden gelanceerd werd in Nederland draait ronduit slecht. Uit stukken die De Telegraaf in handen kreeg zou blijken dat de filialen in ons land een verlies van 80 miljoen euro hebben gedraaid.

De Nederlandse winkels waren in handen van het Canadese Hudson's Bay Company. Dat verkocht afgelopen najaar het merendeel van hun belang in de Nederlandse en Duitse warenhuizen aan het Oostenrijkse Signa. 

Hudson's Bay wilde in Nederland in het gat springen dat werd achtergelaten door de V&D die een jaar eerder op de fles ging. Dit voorjaar opende de keten nog twee nieuwe filialen, in Utrecht en Amstelveen.

Retailexpert Hans van Tellingen vond dat de keten nog meer winkels had moeten openen, zei hij eerder tegen RTL Z. Andere experts waren eerder deze zomer al somberder over de vooruitzichten van Hudson's Bay.

Failliet laten gaan, sluiten of doorverkopen

Hudson's Bay heeft de keuze uit de winkels failliet laten gaan, sluiten of doorverkopen, dacht Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit.

Bij sluiting moeten huurcontracten worden doorverkocht, of er moeten andere huurders worden gezocht. En dat is een dure oplossing, zegt ze. Verder zal het heel moeilijk zijn om een koper te vinden, verwacht Koelemeijer.

Als Hudson's Bay ten onder gaat, dan zal het lastig zijn om voor alle vierkante meters een huurder uit de retailsector te vinden, denkt Koelemeijer. "Er zit bijna niets anders op dan de benedenverdieping te verhuren en van de verdiepingen daarboven appartementen te maken", vult winkelexpert Paul Moers aan.

Lees meer over
Hudson's Bay CompanyWinkelenNederland