Staatsbank De Volksbank nog steeds niet klaar voor verkoop
Het lukt de staat maar niet om De Volksbank klaar te krijgen om te verkopen. De bank werd in 2013 van de ondergang gered door de overheid, toen nog onder de naam SNS Reaal. Nu, zes jaar later, kan de bank nog steeds niet op eigen benen staan.
Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën vandaag aan de Tweede Kamer. Daarmee is er in een jaar tijd weinig veranderd. Vorig jaar rond deze tijd moest de minister ook al tot zijn spijt concluderen dat de bank zijn zaken nog niet voldoende op orde had voor een beursgang of om in zijn geheel te kunnen worden verkocht.
'Meer tijd geven'
Maar De Volksbank is nog altijd niet klaar voor een zelfstandige toekomst. "Daar wil ik ze meer tijd voor geven", zegt minister Hoekstra van Financiën tegen RTL Z.
"We willen er wel zeker van zijn dat we een financieel weerbare bank terugbrengen naar de markt", aldus Hoekstra. "Want als je één ding niet wilt, is het dat je eerst ontzettend je best doet om de bank stabiel te maken en dat je hem dan later nogmaals zou moeten redden."
SNS
In 2013 was de staat gedwongen om bank en verzekeraar SNS Reaal te nationaliseren, omdat die op omvallen stond. De directe aanleiding voor de problemen was een debacle bij de vastgoedtak Property Finance. De verliezen daar waren zo groot, dat de hele bank failliet dreigde te gaan.
Om te voorkomen dat het financiële stelsel in elkaar zou klappen en om klanten van de bank te beschermen werden de aandeelhouders van de bank onteigend en zo kwam SNS REAAL voor 4,8 miljard euro in handen van de staat. De banktak werd in 2015 door het NLFI gewaardeerd op 2,7 miljard euro.
De Volksbank
In 2016 werd de naam veranderd in De Volksbank. Daaronder vallen ook de merken SNS, ASN Bank RegioBank en BLG Wonen. De naamswijziging moest meer zijn dan alleen een cosmetische wijziging: "De naam accentueert de nieuwe koers die de bank heeft. Wij gaan meer kijken naar hoe wij kunnen bijdragen aan de maatschappij, de klant en de medewerker", aldus een woordvoerder destijds.
Goede vorderingen
Het kabinet wil dus al jaren af van de staatsbank, maar tot nu toe was de bank nog niet klaar voor een toekomst op eigen benen. Vorig jaar werd een besluit over verkoop al uitgesteld, nadat uit een rapport van het NLFI, de stichting die namens de staat de aandelen beheert van genationaliseerde banken, bleek dat de strategie van de bank nog niet voldoende was uitgewerkt en dat de kapitaalbuffers nog te summier waren.
In de tussentijd zijn er volgens het ministerie wel 'goede vorderingen' gemaakt, maar nog niet genoeg om de boel met een gerust hard te kunnen verkopen.
Maatschappelijke functie
De Tweede Kamer dringt er op aan dat de Volksbank een maatschappelijke functie krijgt. Het moet zo een bank worden die zich niet alleen richt op het maken van zo veel mogelijk winst.
Hoekstra gaat onderzoeken of dat mogelijk is, bijvoorbeeld door de maatschappelijke rol te verankeren in de statuten of andere belanghebbenden dan aandeelhouders een rol te geven in de besluitvorming van de bank.
"Dan moet je er voor zorgen dat de bank weerbaar is", zegt Hoekstra. De klanttevredenheid is verbeterd en de kosten zijn omlaag gebracht. "Maar er moet nog meer gebeuren om er voor te zorgen dat de bank minder kwetsbaar is bij financiële tegenwind."