Bedrijven

Dit kun je als werkgever doen bij een uitbraak van het coronavirus

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© EPADit kun je als werkgever doen bij een uitbraak van het coronavirus
RTL

Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat het coronavirus ook Nederland bereikt. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn, ook voor bedrijven. Hoe pak je dat aan en welke regels zijn er?

Om met het antwoord op de laatste vraag te beginnen: die zijn er niet. Er zijn vooral heel veel adviezen. De belangrijkste zijn die van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij hebben geen aparte tips voor bedrijven. Hun adviezen gelden voor iedereen.

Dit zijn de belangrijkste: 

  • Was je handen regelmatig.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

Wie klachten heeft zoals hoesten of niezen en in een besmet gebied is geweest moet telefonisch contact zoeken met de huisarts. Dan wordt een inschatting gemaakt of testen noodzakelijk is, en als dat zo is volgt een test.

Artsen zijn verplicht te melden als zij een besmetting vermoeden. Totdat de uitslag van de test er is moet diegene in quarantaine

Stuur zieken naar huis

De Amerikaanse evenknie van het RIVM, het Centers for Disease Control and Prevention (CDC), heeft wel aparte tips voor bedrijven. De belangrijkste op een rij.

  • Zorg dat zieke werknemers thuisblijven, wees daar flexibel in en licht werknemers goed in over hun rechten. Vergeet niet om bedrijven waar je mee samenwerkt dit ook aan hun personeel op het hart te laten drukken.
  • Als zieke werknemers toch komen of ziek worden tijdens de dag, zet ze apart van de rest of beter nog: stuur ze naar huis.
  • Zorg voor voldoende papieren zakdoekjes en droogdoekjes voor na het handen wassen. Druk werknemers op het hart dit vaak hun handen te wassen en dit ten minste 20 seconden te doen.
  • Maak regelmatig toetsenborden, muizen, deurklinken, afstandsbedieningen en andere zaken die door veel mensen worden aangeraakt schoon. Zorg voor desinfecterende doekjes zodat werknemers het zelf kunnen doen.
  • Check grondig de reisadviezen van de overheid voor vertrek van zakenreizen.
Deze bedrijven gaan onderuit door de corona-uitbraak in Italië en dit is waarom
Lees ook

Deze bedrijven gaan onderuit door de corona-uitbraak in Italië en dit is waarom

Volg adviezen overheid

Vooralsnog geldt een negatief reisadvies voor de Chinese provincie Hubei waar het virus de kop opstak. Sinds gisteren ontraadt het ministerie van Buitenlandse Zaken ook af te reizen naar een aantal Italiaanse gemeenten waar het virus heerst. 

Voor de rest van China geldt nu code oranje, wat inhoudt dat je alleen zou moeten reizen als het echt noodzakelijk is. Bedrijven met vestigingen in China als Signify, Arcadis en ASML laten hun personeel ter plaatse bijvoorbeeld al weken thuiswerken vanwege de uitbraak in Wuhan.

De uitbraak daar was ook de reden dat het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) veel vragen binnenkreeg van multinationals en financials, vertelt directeur Marco Zannoni. Veel bedrijven vroegen het COT om eens grondig naar hun draaiboeken voor dit soort situaties te kijken, zegt hij.  

De uitbraak in Italië heeft wel invloed. "Het voelt allemaal letterlijk dichterbij en toch niet onder controle, ook vanwege de wintersport", zegt Zannoni.  

Denk alvast na

Zijn belangrijkste advies: denk alvast na. "Heeft je bedrijfsarts contact met de GGD? Wat weet de eigen arbodienst al?" Soms is er al veel geregeld, wil hij maar zeggen. En als het niet zo is, dan is het zaak om het wel te doen voordat het te laat is. 

Hij adviseert verder om het advies van de overheid te volgen. "Als je strenger bent, moet je dat iedere keer uitleggen. En, als het overheidsadvies verandert, wat doe je dan?", zegt hij. 

"Dit is groot, we moeten meteen maatregelen nemen." 

Mondkapjes en zeep

Bij veel bedrijven wordt al nagedacht over een corona-aanpak. Transporteur Kees de Waard heeft net een vracht mondkapjes binnen. Dat deed hij direct na het nieuws over Italië. "Dit is groot, we moeten meteen maatregelen nemen", dacht de Waard.  

Gisteren werden mondkapjes besteld. Dat was nog best lastig met de huidige tekorten, maar het is toch gelukt. Hij bestelde ook handpompjes voor zeep. "Dat is eigenlijk nog belangrijker hè", zegt de eigenaar van het gelijknamige transportbedrijf dat is gespecialiseerd in vervoer naar Italië. 

Behalve dat en het sturen van tien tips naar z'n grofweg 60 chauffeurs kan hij niet veel doen. "En veel contact met klanten, die willen weten wat wij doen", zegt hij.

"Mensen worden onzeker, het komt toch ineens akelig dichtbij. Dus ze willen weten wat wij voor maatregelen treffen." Onder zijn chauffeurs is er gelukkig nog geen onrust. "Ik kan ze niet dwingen te rijden, als iemand niet wil", zegt hij. 

"Het voelt allemaal letterlijk dichterbij en toch niet onder controle, ook vanwege de wintersport."

Houd elkaar op de hoogte

Dwingen kan niet, maar vragen natuurlijk wel, vult Zannoni aan. Vraag bijvoorbeeld waar iemand op vakantie is geweest. "Je kunt ze niet dwingen natuurlijk, het is privé, maar je kunt wel vragen elkaar op de hoogte te houden", legt hij uit. "Het is toch fijn om te weten als iemand in een risicogebied is geweest."

En denk vooruit. "Wat gebeurt er bij besmettingen? Wat moet je dan doen? Kan iemand anders werkzaamheden overnemen als een deel van het personeel in quarantaine zit?" 

Het is ook slim om daar niet mee te wachten tot het te laat is: inventariseer vast waar jouw leveranciers zitten en met wie zij eventueel verbonden zijn, vertelt Zannoni. "Dan kun je je eigen schaarste zien aankomen", zegt hij. "Virusbestrijding is vooral eigenlijk een oefening in geduld."

Het dodental in Italië door het coronavirus loopt snel op vandaag. Verschillende dorpen en steden zijn inmiddels afgesloten van de buitenwereld. Zo'n 50.000 mensen worden hierdoor geraakt. Wat zijn de gevolgen voor de Italiaanse economie?
Lees meer over
RIVMMinisterie van Buitenlandse ZakenRijksdienst voor Ondernemend NederlandCovid-19