Bedrijven

Bedrijven testen met thuiswerken en spreiding: 'We moeten klanten blijven bedienen'

Door RTL Z ··Aangepast:
© Getty ImagesBedrijven testen met thuiswerken en spreiding: 'We moeten klanten blijven bedienen'
RTL

Nu het coronavirus zich binnen Europa verder blijft verspreiden, gaan bedrijven testen of ze kunnen blijven opereren als alle medewerkers vanuit huis werken. Ook worden werknemers verspreid. Bij banken werken mensen al deels verplicht thuis. “Mocht een team uitvallen, dan staat er altijd nog één klaar.”

Bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt werken normaal gesproken 3700 mensen, maar in die wolkenkrabber zal het maandag akelig stil zijn. De bank vraagt iedereen die dag thuis te werken.

Problemen

Niet vanwege een besmettingsgeval met het coronavirus, maar om te testen hoe massaal thuiswerken verloopt en waar er problemen kunnen ontstaan. 

De ECB is niet de enige (financiële) instelling die maatregelen neemt voor het geval de verspreiding van het virus mensen dwingt tot thuisblijven. In Londen stuurden verschillende bedrijven in februari al honderden mensen naar huis met de boodschap: ga vanuit daar maar werken. Dichterbij huis hebben Nederlandse banken al maatregelen genomen.

DSM en Engie vragen medewerkers thuis te blijven om corona
Lees ook

DSM en Engie vragen medewerkers thuis te blijven om corona

Treinverkeer en veiligheid

Bij ING werkt een deel van de werknemers op alternatieve locaties. Dat wil ProRail, beheerder van het spoor, ook gaan doen. Vanaf maandag zal het zogeheten Operationeel Besturingscentrum Infra op twee verschillende locaties werken: in Utrecht en in Amersfoort.

Het OBI is de afdeling van ProRail dat de hoogspanningsinstallaties bewaakt en bedient. In een verklaring laat ProRail weten: "Het team bestaat uit een beperkt aantal, formeel gecertificeerde specialisten en het is vitaal voor de continuïteit en veiligheid van het treinverkeer."

Volgens de spoorbeheerder gaat het om een preventieve maatregel om 'de impact van een mogelijke besmetting op het treinverkeer kleiner te maken en de gezondheid van onze medewerkers te beschermen'. 

Extra team achter de hand

Ook bij ABN Amro zijn sommige teams opgesplitst: een deel werkt thuis, een deel op kantoor. "Het gaat om mensen die in de dealing room werken en grote transacties doen voor klanten. Die wil je wel blijven bedienen", vertelt woordvoerder Jarco de Swart. “Mocht er dan wat gebeuren, dan heb je altijd een team klaarstaan.”

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd. De werknemers op de afdeling global markets werken met zulke zware computerprogramma’s, dat thuiswerken onmogelijk is. "Dat gaat dan om een paar honderd mensen."

Laptop en internet

De meeste andere bankmedewerkers kunnen hun werk zonder die computerprogramma's doen. "Er zijn er net als ik genoeg die alleen maar een laptop en internet nodig hebben", aldus De Swart.

Lees meer over
ECBABN AMROProRailEconomieGeldCoronavirusThuiswerkenInternetGezondheidVirusziekte