Bedrijven

Grote strop voor ondernemers: horeca tijdelijk dicht vanwege coronavirus

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPGrote strop voor ondernemers: horeca tijdelijk dicht vanwege coronavirus
RTL

Om verdere uitbreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet besloten om vanaf vanavond 18.00 alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland te sluiten. Hotels mogen wel openblijven. Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland heeft de sector 5,1 miljard euro aan overheidssteun nodig.

Vanaf maandag gaan alle scholen, kinderopvang, sportclubs, sauna's, coffeeshops en horeca in Nederland dicht tot en met 6 april, maakt het kabinet vandaag bekend op een persconferentie.

Harde klap

Een harde klap voor horecaondernemers die het al zwaar hadden in de afgelopen weken. "Het is heel onwerkelijk wat er nu gebeurt", reageert ondernemer Terry Priem van Gastrobar STER in Rotterdam. "Een paar dagen geleden waren we nog up and running, en nu zitten we met volle koelkasten en lege stoelen."

Afgelopen week besloot hij al om zijn restaurant dicht te doen en over te gaan op afhaalmaaltijden, nadat het aantal gasten al sterk terugliep. Zo kon hij toch nog wat omzet binnenhalen. Het is onduidelijk of hij daar nu mee door kan gaan.

"Ik heb voor vanavond nog wat afhaaldingetjes klaarstaan, we zitten nu in spanning te wachten of we echt meteen dicht moeten."

Hele dag schoongemaakt

Voor Barbara Calabuig, eigenaresse van Italiaans restaurant Pastanini in Den Haag, is afhalen geen optie. Zij besloot na zaterdag de deuren al te sluiten. Zondag heeft het team het de hele zaak schoongemaakt en gedesinfecteerd en de deur op slot gedraaid.  

"We hebben vrijdag en zaterdag eigenlijk met buikpijn gedraaid. Er werken bij ons veel Italianen, ik kom zelf uit Spanje, dus we volgen het nieuws vanuit daar ook. Ik merk dat ons personeel erg gestrest raakte van hoestende gasten. Daarom wilden we dicht", zegt ze. 

Binnen half uur deuren sluiten

De horecagelegenheden kregen zondagavond slechts een half uurtje om de deuren te sluiten, na de persconferentie. Lokale overheden zijn eerder geïnformeerd en zetten nu agenten in om lokale horeca te informeren. 

"Het is redelijk ambitieus om binnen een half uur alle zaken leeg te hebben, maar wat moet, dat moet", zegt Robèr Willemsen, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). 

Ondernemers 'keihard geraakt'

"Als dit het beste is voor de volksgezondheid, moeten we dit doen", zegt hij. De verplichte sluiting komt volgens Willemsen niet onverwacht. "Het is goed dat er nu duidelijkheid komt, dat er een beslissing is genomen en dat er één lijn wordt getrokken", aldus de voorzitter. 

Willemsen zag dat er veel twijfel was onder ondernemers in de horeca. Dat zijn er zo'n 45.000 in Nederland, die samen 400.000 werknemers hebben. "Maar het doet erg veel pijn. Het zou nu helemaal goed zijn als er snel een concreet pakket komt om ondernemers gerust te stellen voor de toekomst."

Regeling voor personeel

KHN voert al gesprekken met de overheid over maatregelen. "We krijgen positieve geluiden uit het kabinet over de mogelijkheden om de schade te beperken en doen er alles aan om de branche te helpen." Om bedrijven te helpen deze periode te overbruggen is er volgens Willemsen 5,1 miljard euro nodig, van de overheid. 

Ondernemer Priem maakt zich zorgen over wat hij moet doen voor zijn personeel, hij heeft vijf mensen vast in dienst. "Er schijnt een regeling te komen, maar het is nu nog niet helemaal duidelijk", zegt hij. 

"We zitten nu ook te denken aan het verkopen van dinerbonnen, zodat we een buffertje en wat aanloop hebben als we weer open mogen. Maar voor nu is de veiligheid van onze gasten en het personeel het belangrijkste."

Thuisbezorgd gaat door

Ook voor Calabuig is het 'een enorme financiële klap', zegt ze tegen RTL Z. "Maar, als we daarmee mensen kunnen redden en druk op ic’s kunnen besparen, dan moeten we dit gewoon doen."

Wat er precies gebeurt met afhaal- en bezorgrestaurants is nog niet duidelijk, daarover werd niet gesproken in de persconferentie. Thuisbezorgd interpreteert de uitspraken van vanavond als een 'beperking van de bijeenkomst van groepen mensen' en gaat daarom door met bezorging. Het bedrijf ging al over op bezorging tot aan de deur, met alleen nog contactloze betalingen.

Deliveroo laat in een reactie weten te pleiten voor het voortzetten van thuisbezorging, zodat restaurants hun voorraden kunnen opmaken. "Zo kunnen restaurants toch omzet maken, net zoals dat in andere landen is afgesproken."

Weinig klanten

Veel horecaondernemers besloten in de afgelopen dagen zelf al om hun deuren voorlopig te sluiten om bezoekers en personeel te beschermen, zoals Brouwerij Oudipus en De Vergulden Eenhoorn. Volgens de KHN liep het aantal annuleringen op tot 48 procent en kwamen er zo goed als geen nieuwe reserveringen meer bij.

Ook restaurantrecensent Hiske Versprille laat op Twitter voorlopig geen recensies meer te schrijven voor De Volkskrant, omdat ze het ongepast vindt.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
HorecaCoronavirus