Bedrijven

EIB: bouw in crisis door corona, 40.000 banen op het spel en forse krimp

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPEIB: bouw in crisis door corona, 40.000 banen op het spel en forse krimp
RTL

Door de coronacrisis zal de bouwproductie de komende twee jaar met 15 procent krimpen en 40.000 voltijdsbanen verloren gaan, waarschuwt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

De bouw dreigt voor de derde keer in twaalf jaar tijd in een crisis terecht te komen, en die wordt erger dan de crisis van 2008, schrijft het EIB in een notitie 'Vooruitzichten voor de bouw na de coronacrisis'. 

Investeringen bouwsector hard geraakt

Vooral de investeringsplannen, van zowel particulieren als zakelijke bouwklanten, hebben te lijden onder de coronacrisis. Van alle projecten in de bouw is 70 procent afhankelijk van de bereidheid van investeerders om er geld in te steken. En die houden nu de hand op de knip. 

Twintig procent minder investeringen

Vooral de investeringen in de woningbouw en de utiliteitsbouw (bouw van bijvoorbeeld kantoren, ziekenhuizen en scholen) worden sterk getroffen. En dat is op alle vlakken: nieuwbouw, verbouw en herstel zal dalen met 20 procent in beide sectoren.

Ook investeringen in de infrastructuur zullen teruglopen met 20 procent, maar dit is volgens het EIB maar deels het gevolg van de coronacrisis. De investeringen liepen al terug door eerdere problemen door stikstof en PFAS, de giftige stoffen in de bodem.

Alleen onderhoud van gebouwen, de overige 30 procent van bouwactiviteiten, blijft 'redelijk op peil'. 

Bouw wordt hard geraakt door coronacrisis
Lees ook

Bouw wordt hard geraakt door coronacrisis

Ook banen op de tocht

Door een verlies aan productie staan de komende twee jaar ongeveer 40.000 banen op de tocht. Op dit moment is het verlies aan banen nog beperkt, maar er gaan dit jaar al wel ongeveer 15.000 banen verloren. Dat zijn met name uitzendkrachten en gedetacheerden. Volgend jaar komen daar zelfstandigen en werknemers in de bouw bij en dan loopt het verlies van banen op naar 25.000, denkt het EIB.

Woningaanbod daalt verder

Ook het aanbod van woningen daalt door de coronacrisis, meldt het EIB. Naar verwachting daalt het aanbod van 57.000 woningen vorig jaar naar 48.000 dit jaar. Hoewel het aantal vergunningen volgend jaar op 65.000 zou moeten komen, worden er naar verwachting maar 50.000 woningen opgeleverd.

De vergunningsverlening kan in de jaren erna weer aantrekken, maar omdat er tijd zit tussen het verlenen van een vergunning en de oplevering van een huis, neemt het aanbod van woningen na 2021 maar 'geleidelijk toe'.

Coronacrisis werkt komende jaren door in bouwsector

Het EIB verwacht dat de coronacrisis de komende twee jaar zal doorwerken in de sector. En ook als de Nederlandse economie herstelt, zal de bouw de negatieve gevolgen van de coronacrisis 'nog steeds sterk ervaren'. Tussen 2022 en 2024 kan de bouw weer 'zeer hoge groeicijfers' behalen, en zal de arbeidscapaciteit weer sterk toenemen, zegt het onderzoeksinstituut.

De maatregelen van het 'tot nu toe voorgenomen beleid' voor de coronacrisis zijn voor de bouw 'zeer beperkt', besluit het EIB.

Lees meer over
EIBCoronavirusBouwEconomie