Bedrijven

Tata Steel stelt reorganisatie uit vanwege coronacrisis

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPTata Steel stelt reorganisatie uit vanwege coronacrisis
RTL

De geplande reorganisatie van staalgigant Tata Steel wordt vanwege de coronacrisis uitgesteld tot na 1 juli, bevestigt het bedrijf aan RTL Z.

Dat schrijft het bedrijf in een nieuwsbrief die aan alle medewerkers is verstuurd. "De ontwikkelingen zullen nauwkeurig in de gaten worden gehouden om te beslissen hoe na 1 juli verder te gaan."

De reden voor dit besluit is de 'bijzondere situatie waarin het bedrijf zich bevindt als gevolg van de coronacrisis'. Tata Steel zal gebruik maken van de maatregelen die het kabinet voor bedrijven treft die door de crisis getroffen worden, zoals de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) en de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO).

Boete op ontslag

Voor bedrijven die van de NOW gebruiken maken is het haast niet toegestaan om mensen (gedwongen) te ontslaan. Aflopende contracten hoeven niet verlengd te worden, maar bij gedwongen ontslag van personeel om bedrijfseconomische redenen, volgt er een forse boete. Volgens woordvoerder Robert Moens heeft het uitstel van de reorganisatieplannen niks te maken met de NOW-regeling. 

Tata Steel prijst verder de inzet en betrokkenheid van hun medewerkers om 'in deze lastige tijd door te werken' en 'klanten te blijven bedienen'. 

Tata Steel wil 1250 banen schrappen, waar is onduidelijk
Lees ook

Tata Steel wil 1250 banen schrappen, waar is onduidelijk

FNV Metaal 'blij' met uitstel

FNV Metaal had eerder om uitstel van de reorganisatieplannen gevraagd. Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal, schrijft in een bericht op de website: "Het zou onmenselijk zijn om in deze moeilijke tijd medewerkers, die juist nu laten zien wat ze waard zijn, met ontslag te confronteren."

FNV Metaal vond dat het schrappen van de banen niet paste bij de uitgangspunten van het afgesloten Werkgelegenheidspact. Daarin stond dat tot oktober 2021 geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Dat beaamt ook woordvoerder Moens: "Tata honoreert de werkgelegenheid tot oktober volgend jaar. Dus er volgen geen gedwongen ontslagen. Dat past ook niet bij Tata Steel Nederland."

Banen schrappen

In maart kondigde Tata Steel aan minder banen te willen schrappen dan eerder al bekend werd gemaakt. Eerder was het plan nog om in Europa 3000 banen te schrappen, maar dat wordt nu beperkt tot 1250 arbeidsplaatsen. Dat zorgde voor veel onrust onder Nederlandse werknemers en bij vakbonden.

De Europese staalmarkt verkeert al tijden in zwaar weer vanwege de hoge energiekosten. Er werken ongeveer 21.000 mensen bij Tata Steel Europe. Het grootste deel daarvan werkt bij Tata Steel in IJmuiden. 

Veel last van corona

In april zou het overleg met vakbonden en ondernemingsraden verder gaan, maar die gaan nu door het coronavirus niet door.

Tata Steel wordt in Europa hard getroffen door de coronacrisis. De Europese auto-industrie, de belangrijkste afzetmarkt voor de staalmaker, ligt grotendeels stil met een gekelderde vraag naar staal als gevolg.

Alle vier de Europese hoogovens van Tata Steel draaien nu op verminderde kracht, vertelt woordvoerder Moens. "We hebben heel bewust alle fabrieken draaien zodat we kunnen opschalen waar nodig. Niemand zit zonder reden thuis, los van de mensen die thuis moeten werken. De markt gaat weer aantrekken, dat staat buiten kijf, maar wanneer is niet te overzien."

Lees meer over
Tata SteelFNVReorganisatiesCoronavirusArbeidsmarkt