Bedrijven

Brussel houdt voet bij stuk in ruzie met Lufthansa over staatssteun

Door Joep Westerveld··Aangepast:
© ANPBrussel houdt voet bij stuk in ruzie met Lufthansa over staatssteun
RTL

Het reddingsplan voor Lufthansa dreigt uit te draaien op een potje touwtrekken tussen de Europese Commissie en de Duitse vliegmaatschappij. Lufthansa vindt de eisen die Brussel stelt aan de noodsteun van de Duitse overheid onacceptabel, maar eurocommissaris Margrethe Vestager is niet van plan in te binden.

"Lufthansa is een indrukwekkend bedrijf met een hele sterke positie op de markt", zei Vestager vandaag in Brussel. "Straks zijn we uit de crisis en daarom moeten we concurrerende bedrijven nu beschermen."

9 miljard euro

Lufthansa sloot een week geleden een akkoord met de Duitse overheid voor een noodsteunpakket van 9 miljard euro. De Duitse staat wil een belang nemen van 20 procent in de maatschappij en betaalt daar 6 miljard euro voor. De overige 3 miljard is een lening.

Brussel gaat in principe akkoord met de steun, maar eist dat Lufthansa bepaalde slots op de luchthavens van München en Frankfurt afstaat aan concurrenten. Deze slots – het recht om tijdens een bepaalde periode op te stijgen of te landen – zijn erg waardevol voor vliegmaatschappijen.

Lufthansa dichtbij steunpakket van 9 miljard euro van Duitse staat
Lees ook

Lufthansa dichtbij steunpakket van 9 miljard euro van Duitse staat

Stemming aandeelhouders uitgesteld

Om die reden wil de raad van commissarissen van Lufthansa niks weten van de eisen van Brussel. Die zouden de positie van de maatschappij te veel verzwakken. De commissarissen voerden woensdag de druk op Brussel op door een stemming van de aandeelhouders uit te stellen. De noodsteun kan pas doorgaan als de aandeelhouders ermee hebben ingestemd.

Maar Vestager blijft erbij dat de Brusselse eisen fair zijn, precies om dezelfde reden. "Slots zijn beperkt en dus een machtig concurrentiemiddel", aldus de eurocommissaris. Volgens haar hebben de lidstaten afgesproken dat het inleveren van slots een redelijke compensatie is voor het ontvangen van staatssteun.

Risico op concurrentieverstoring

Ze wees erop dat er 'een groot verschil' is tussen een lening en een kapitaalinjectie in ruil voor aandelen. Als Duitsland een belang neemt in Lufthansa, geldt dat als een versterking van de onderneming.

Dat vergroot het vertrouwen op de financiële marken waardoor het bedrijf bijvoorbeeld makkelijker toegang krijgt tot leningen. Dat levert al met al 'een hoog risico' op van concurrentieverstoring, betoogt Vestager.

Ze zegt dat een akkoord over het steunpakket ook voor Brussel hoge prioriteit heeft, en dat ze in nauw contact staat met de Duitse regering over de kwestie.

Ryanair haalt alles uit de kast

Overigens vindt niet alleen de Europese Commissie de kans op concurrentieverstoring groot. Michael O'Leary, topman van concurrent Ryanair, is een uitgesproken tegenstander van steun voor Lufthansa.

Hij vindt dat het noodsteunpakket voor Lufthansa – maar ook die voor Air France-KLM en Norwegian Airlines – de Europese regels overtreedt. Hij kondigde eerder deze week aan dat hij alle juridische mogelijkheden uit de kast zal trekken om deze staatssteun aan te vechten.

Lees meer over
Margrethe VestagerEuropese CommissieLufthansaStaatsdeelnemingenLuchtvaartDuitsland