Bedrijven

Brexit-onderhandelingen opnieuw op scherp: mislukking handelsdeal dreigt

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPBrexit-onderhandelingen opnieuw op scherp: mislukking handelsdeal dreigt
RTL

De brexit is dan wel geregeld, de onrust die het veroorzaakt in de wereldpolitiek en op financiële markten is nog niet verdwenen. De onderhandelingen over een handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU lopen zo stroef, dat een nieuwe crisis dreigt.

Deze week is voorlopig de laatste week dat er over die handelsdeal onderhandeld wordt, en een akkoord gaat waarschijnlijk niet bereikt worden.

Daardoor dreigt alsnog weer het no deal-scenario, als de overgangsperiode aan het eind van dit jaar voorbij is en de handelsrelatie tussen de EU en het VK er een wordt volgens de regels van de wereldhandelsorganisatie WTO. Dat betekent importheffingen- en barrières met vermoedelijk grote schade voor bedrijven aan beide kanten van Het Kanaal.

Nauwelijks vooruitgang in gesprekken EU en VK over handelsverdrag
Lees ook

Nauwelijks vooruitgang in gesprekken EU en VK over handelsverdrag

Stress in Londense City

Er is een uitweg voor dit scenario, als de Britten om verlenging van de overgangsperiode vragen. Dat zou uiterlijk eind juni moeten gebeuren. De Britse premier Boris Johnson heeft altijd gezegd dit niet te zullen doen.

Nu deze deadline steeds dichterbij komt, wordt op Britse financiële markten rekening gehouden met flinke koersschommelingen in de komende weken, meldt Financial Times. "Wees waakzaam. Houd afstand", vat een analist van zakenbank Goldman Sachs zijn advies over de Britse aandelenmarkt samen.

Compromisvoorstel

Om de vastgelopen onderhandelingen vlot te trekken, heeft de EU als tussenoplossing een compromis voorgesteld, meldt persbureau Bloomberg. Er kan nagedacht worden over versoepeling van de eisen, mits de Britten toezeggen hetzelfde te doen. 

Het gesprek hierover is tot chefsache gebombardeerd tijdens een top eind deze maand. Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, zal dan praten met premier Johnson, meldt een bron in het onderhandelingsteam van Michel Barnier aan RTL Z. Mogelijk zijn ook Charles Michel en David Sassoli, voorzitters van de Europese Raad van regeringsleiders en het Europese Parlement, daarbij aanwezig. 

Voor deze topontmoeting, waar nog geen exacte datum voor is, staat er ook nog een top van de 27 Europese regeringsleiders op het programma. 

Onderhandelruimte

Vooralsnog zijn de Britten niet onder de indruk, het compromis-idee wordt door een woordvoerder van Johnson afgedaan als 'wensdenken', meldt Bloomberg. Maar achter de schermen zou op dit moment gesproken worden waar echt níet over te onderhandelen is en waar nog wel ruimte is om de andere partij tegemoet te komen.

De EU zou bijvoorbeeld best wat willen toegeven op visserijgebied, door Britse vissers meer te laten vangen in Europese wateren, meldt Reuters. Tot nu toe is de eis van Barnier dat vissers van het Europese vasteland toegang houden tot Britse wateren. Dat ligt gevoelig in Londen, want het 'take back control' gold nadrukkelijk ook voor de Britse visserijsector. 

In ruil voor water bij de wijn in het visserijdossier zouden de Britten moeten instemmen met de Europese eis dat zij zich blijven houden aan veel van de Europese regels over handel. Dit is een belangrijke eis voor de EU, om te voorkomen dat de Britten keihard kunnen concurreren met de EU op handelsgebied met de rest van de wereld. 

Lees meer over
Boris JohnsonUrsula von der LeyenCharles MichelMark RutteEuropese CommissieBrexitVisserij