'Voorkom ontslagen'

FNV laat looneis los voor bedrijven in nood door coronacrisis

Door Claartje Vogel··Aangepast:
© ANPFNV laat looneis los voor bedrijven in nood door coronacrisis
RTL

Vakbond FNV wilde dit jaar inzetten op de hoogste loonsverhoging in 30 jaar, maar moet die eis loslaten door de coronacrisis. De werknemersorganisatie eist zelfs helemaal geen loonsverhoging van sectoren en bedrijven die in de problemen zitten.

De vakbond wil in ruil daarvoor wel in op 'perspectief', zegt FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha in De Telegraaf. Daarmee bedoelt hij dat het bedrijf of de sector wel zijn best moet doen om ontslagen te voorkomen. Ook wil hij dat meer werknemers een vast contract en scholing krijgen.

FNV wil werk op oproepbasis verbieden

De vaste baan moet weer de norm worden, vindt de vakbond. Daarvoor pleitte FNV in september al, toen de vakbond zijn looneis voor 2020 bekend maakte. FNV vindt dat namelijk dat er te veel verschil zit tussen slecht betaald flexibel werk en goed betaalde banen. In de metaal, distributiecentra en bij KLM werken bijvoorbeeld veel te veel uitzend- en oproepkrachten, vindt Boufangacha. 

De vakbond heeft nu een 'aangescherpte arbeidsvoorwaardenagenda 2020' opgesteld. Daaruit blijkt dat het verminderen van flexbanen één van de belangrijkste doelen is voor FNV. Boufangacha wil dat uitzendwerk de enige acceptabele vorm van flexwerk wordt. Hij wil zelfs dat werk op oproepbasis en nul-urencontracten verboden worden in cao's.

Vitale beroepen

Voor vitale beroepen wil FNV 'iets extra's doen', zegt het bestuurslid. Hij wil dat bijvoorbeeld leraren en hulpverleners structureel 200 euro per maand erbij krijgen.

FNV zet in op loonstijging van 5 procent, hoogste looneis in decennia
Lees ook

FNV zet in op loonstijging van 5 procent, hoogste looneis in decennia

Hoogste eis in 30 jaar

De vakbond wilde dit jaar een loonsverhoging van 5 procent in alle cao's. Deze looneis is hetzelfde als in 2019 en het is de hoogste inzet in 30 jaar tijd. Ook vorig jaar werd de eis bij lange na niet is ingewilligd: de stijging van het cao-loon was gemiddeld 2,75 procent in 2019, blijkt uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN.

Het is een flinke tegenvaller voor FNV om die recordhoge looneis los te laten. De vakbond hoopte dat dit jaar de werknemers eindelijk van de economische voorspoed zouden profiteren. Volgens de bond ging tot nu toe ging te veel geld naar topmannen en aandeelhouders.

Boufangacha kan nu nog niks zeggen over de looneis van FNV voor 2021.

Lees meer over
FNVAWVNLoonkloofFlexwerkerBedrijfsleven