2300 banen verdwijnen bij NS, top levert 10 procent salaris in

Het zijn barre tijden, ook voor de Nederlandse Spoorwegen. Omdat we minder reizen en het oude niveau nog lang niet in zicht is, gaan er de komende 4,5 jaar 2300 banen verdwijnen bij de NS.
De Nederlandse Spoorwegen zien het somber in: pas in 2024 zullen weer net zoveel mensen de trein pakken als voor de coronacrisis, denkt het bedrijf. En dat heeft consequenties. De NS loopt zo'n 4,7 miljard euro mis de komende vijf jaar.
Om te voorkomen dat een treinkaartje flink duurder wordt, zijn er 'ingrijpende maatregelen noodzakelijk', schrijft het vervoersbedrijf. Er moet 1,4 miljard bespaard worden.
Banen geschrapt
Tot 2025 gaan er daarom 2300 banen er verdwijnen. In die periode gaan er ook 2500 NS'ers met pensioen, maar 'deze functies kunnen we niet één op één uitwisselen', schrijft de NS.
De mensen die weggaan vervullen namelijk vaak een andere functie dan de functies die worden geschrapt. Maar sommige medewerkers zullen wel worden omgeschoold.
Nog in gesprek met vakbond
De NS heeft al 'verkennende gesprekken' gevoerd met vakbonden en de ondernemingsraad over verschillende bezuinigingsopties. Zodra die hun achterban gesproken hebben komen er vervolggesprekken. De bedoeling is dat daar dan een totaalpakket uitkomt, waardoor gedwongen ontslagen worden voorkomen.
Betekent dat dat er sowieso geen ontslagen gaan vallen? Die harde garantie kan de woordvoerder niet geven. "We zitten aan de start van een proces", aldus de woordvoerder. Wat daar exact uit gaat komen, hangt af van de gesprekken met bonden en de ondernemingsraad.
Bestuur levert 10 procent in
Vanwege de slechte omstandigheden heeft de top van de Nederlandse Spoorwegen besloten om de komende anderhalf jaar 10 procent van hun salaris in te leveren.
Het gaat zowel om de raad van bestuur als de raad van commissarissen. Het hoge management van NS krijgt over 2020 en 2021 geen variabele beloning. De raden hebben sinds hun aantreden al geen variabele beloning meer.
Goede jaren achter de rug
Vorig jaar boerde de NS erg goed. In 2019 kwam de nettowinst uit op 215 miljoen euro, het beste resultaat in jaren. Het bedrijf verwachtte toen nog flink (3,7 miljard in vijf jaar tijd) te gaan investeren in nieuwe treinen, IT en verbetering van stations. Er werden namelijk een stuk meer reizigers verwacht.
Die reizigers blijven nu voor een deel weg. Wordt daarmee een deel van die investeringen geschrapt, om banen te redden? "We zitten middenin het investeringsplan", laat de woordvoerder weten. "De huidige orders gaan door, want oude treinen moeten vervangen worden. We gaan wel kijken naar de vervolgorders, of die wel doorgaan. Daar moeten we over nadenken."
De woordvoerder wilde niet zeggen voor hoeveel geld er al treinen besteld zijn en welk bedrag aan investeringen er nog op de plank ligt.