Shell: olie- en gasvoorraden 22 miljard minder waard door corona
Shell schrijft tussen de 15 miljard en 22 miljard dollar af op de olie- en gasvoorraden die het in de grond heeft zitten. Dat komt doordat door de coronacrisis er minder vraag is naar olie en gas. Ook de omslag naar alternatieve energiebronnen speelt een rol, zeggen deskundigen.
Shell wordt hard geraakt door de coronacrisis. De vraag naar olie en gas ligt lager dan voordat corona uitbrak, mede doordat er minder vraag is naar transport.
Zo rijden er minder auto's en er wordt fors minder gevolgen. Ook draait de industrie op een lager pitje. Dat drukt de prijs van olie en gas.
Lagere verwachte prijs olie en gas
Ook voor de toekomst heeft dat gevolgen. De prijzen van olie en gas zullen lager liggen dan eerder was gedacht.
Zo gaat Shell uit van een prijs voor Brentolie van 50 dollar (44,50 euro) per vat, terwijl eerder was gerekend op 60 dollar. Voor de prijs van gas wordt uitgegaan van 2,25 dollar per miljoen British thermal units, een eenheid van energie die gebruikt wordt in de Verenigde Staten. Eerder was dat nog 3 dollar.
Pas voor de periode na 2023 rekent Shell weer op een olieprijs van 60 dollar en een gasprijs van 3 dollar. Beleggers schrikken van het nieuws: de koers van Shell daalt meer dan 2 procent.
15 miljard tot 22 miljard dollar
In totaal denkt Shell dat de olie- en gasvoorraden die het heeft 15 miljard à 22 miljard dollar minder waard zijn dan eerder gedacht. De klap valt vooral bij olie, daar moet het tussen de 7 miljard en 13 miljard dollar afboeken.
Bij gas is de klap tussen de 8 miljard en 9 miljard dollar.
Schalieolie in de VS
Naast het coronavirus spelen de Amerikaanse schalieoliebedrijven ook een rol bij de lage olieprijs, aldus Jos Versteeg van InsingerGilissen, die onder meer de energiemarkt volgt. Er zijn nogal wat klappen gevallen bij bedrijven in de VS die naar boren naar schalieolie, zoals de olie heet die in gesteente zit en daar onder druk uitgeperst wordt.
Als die bedrijven failliet gaan, dan kunnen ze onder Amerikaanse faillissementswetgeving toch nog blijven doorproduceren en dat drukt de olieprijs, zegt Versteeg. Verder is gas een bijproduct van de winnning van olie, waardoor de olieprijs ook van invloed is op de gasprijs.
Energietransitie
Versteeg legt bij de verwachte lagere olie- en gasprijs ook een link met de steun voor bedrijven in de auto- en luchtvaartbranche. Overheden stellen bij financiële steun eisen op het gebied van duurzaamheid, zoals vorige week bij KLM, en dat bevordert de energietransitie, aldus Versteeg.
Dat betekent dus meer vraag naar groene brandstoffen en minder vraag naar fossiele brandstoffen.
Dividend fors verlaagd
De aankondigingen van Shell zijn volgens Versteeg niet verrassend. Eind april maakt het concern bekend het dividend met twee derde te verlagen. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat het mes werd gezet in het dividend.
Als je het dividend zo fors verlaagt, dan ben je als bedrijf waarschijnlijk een stuk somberder voor de langere termijn, aldus Versteeg.
BP
Twee weken geleden verlaagde het Britse olie en gasconcern BP ook al de verwachtingen voor de olieprijs. BP gaat voor de periode 2021 tot 2050 zelfs uit van een gemiddelde olieprijs van 55 dollar en een gasprijs van 2,90 dollar.
BP dacht daardoor tussen de 13 miljard en 17,5 miljard dollar te moeten afschrijven.
Reorganisatie
Vorige week werd bekend dat Shell een grote reorganisatie voorbereidt waarbij een onbekend aantal banen zullen verdwijnen. Topman Ben van Beurden heeft het personeel in een videoboodschap hiervan op de hoogte gesteld, meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden.
Hoe de reorganisatie eruit gaat zien en hoeveel banen er verdwijnen, zou later dit jaar bekend moeten worden gemaakt.