Amerikanen woedend

Miljardenovername Tiffany & Co door luxegigant LVMH op springen

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMiljardenovername Tiffany & Co door luxegigant LVMH op springen
RTL

De overname van de beroemde Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co door het Franse luxemerkenconglomeraat LVMH staat op springen. Het Franse bedrijf wil onder de deal van 14,7 miljard euro uit, de Amerikanen zijn woedend en stappen naar de rechter om dat te voorkomen.

Het Franse bedrijf, voluit Louis Vuitton Moët Hennessy genaamd, meldt dat het zich niet aan de afspraken kan houden uit het overnamecontract. De reden voor het afblazen van de overname is een vertraging, die volgens de Fransen wordt veroorzaakt door de Amerikaanse overheid.

De regering Trump zou Frankrijk hebben gedreigd met het verhogen van importtarieven op Franse luxeartikelen. Volgens LVMH heeft de Franse minister voor Europese en Buitenlandse Zaken als reactie op het Amerikaanse dreigement LVMH per brief verzocht om de overname van Tiffany uit te stellen tot in januari 2021.

Escape-clausule

LVMH zegt keurig aan dat verzoek te willen voldoen, maar dat betekent dan wel dat de deadline voor het sluiten van de deal al is verstreken en dus gaat het hele feest niet door. Volgens het Franse bedrijf kan het daarvoor een beroep doen op een escape-clausule in het overnamecontract.

Franse luxegigant LVMH neemt Tiffany & Co over voor 14,7 miljard
Lees ook

Franse luxegigant LVMH neemt Tiffany & Co over voor 14,7 miljard

Tiffany is woedend

Maar daar gaat Tiffany, de overnameprooi dus, zeker niet zomaar in mee. In een briesend persbericht beticht het LVMH ervan er alles aan te doen om onder de deal uit te komen. Het verzoek van de Franse overheid zou geen enkele juridische basis hebben.

Bovendien probeerde LVMH volgens Tiffany eerder ook al een lagere prijs te bedingen door de sociale onrust in de VS en de coronacrisis erbij te halen. 

"Tiffany gelooft dat deze laatste ontwikkelingen niets meer zijn dan LVMH's nieuwste poging om onder zijn verplichting uit te komen", valt te lezen in het persbericht.

"Het lijkt op LVMH's ongefundeerde, opportunistische pogingen om de protesten voor sociale rechtvaardigheid in de VS en de Covid-19-pandemie te gebruiken om niet de afgesproken prijs voor Tiffany-aandelen te betalen."

Naar de rechter

Volgens Tiffany schendt LVMH de overnameafspraken en dus stapt het naar de rechter in de VS om de Fransen te dwingen hun verplichtingen na te komen. Maar LVMH zegt nu juist dat het het recht heeft om af te zien van de deal, omdat  Tiffany vorige maand ervoor koos om de deadline voor de deal drie maanden te verschuiven naar 24 november.

Dat kan er bij de Amerikanen helemaal niet in. Zij hebben om uitstel gevraagd om LVMH meer tijd te geven de overname af te ronden. Zo moet er nog goedkeuring komen van meerdere mededingingsautoriteiten. "Op 24 augustus had LVMH nog niet eens gevraagd om toestemming in drie jurisdicties."

Luxemerken

LVMH is in handen van oprichter en topman Bernard Arnault en bezit onder meer merken als Dior, Sephora, Givenchy, Dom Pérignon (champagne) en Hennessy (cognac).

Tiffany werd in 1837 opgericht door juwelier Charles Lewis Tiffany. De bekendste winkel van de onderneming is het ultrachique filiaal op Fifth Avenue in New York.

Rechtszaken om miljardendeals

De miljardendeal is niet de enige die door de coronacrisis onder druk is komen te staan. Het Frans-Italiaanse EssilorLuxottica is naar de rechter gestapt om inzage in bedrijfsinformatie van brillenconcern GrandVision af te dwingen. 

EssilorLuxottica vermoedt dat GrandVision steken heeft laten vallen bij het omgaan met het coronavirus en wil daarom de boeken van het bedrijf en grootaandeelhouder HAL inzien. De rechter heeft het verzoek geweigerd, maar EssilorLuxottica is in hoger beroep gegaan.

Dat bedrijf, waar onder andere optiekketens Pearle en Eye Wish onder vallen, werd vorig jaar voor zo'n 7 miljard euro overgenomen. Dat levert HAL, het investeringsvehikel van miljardairsfamilie Van der Vorm, zo'n 5,5 miljard euro op. 

Lees meer over
Overname