Voorwaarde voor steun

KLM sluit deal met piloten en dient reorganisatieplan in

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPKLM sluit deal met piloten en dient reorganisatieplan in
RTL

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft een akkoord op hoofdlijnen bereikt met de piloten over hun loonoffer, en een reorganisatieplan ingediend bij het ministerie van Financiën. Dat plan is de voorwaarde voor de miljardensteun die KLM overeind moet houden.

Zowel KLM als de pilotenbond VNV maakte dat zojuist bekend.

In het reorganisatieplan geeft KLM aan hoe het uit de crisis wil komen die is veroorzaakt door de coronapandemie. Ook staat daarin hoe de luchtvaartmaatschappij denkt te gaan voldoen aan de voorwaarden die door de overheid voor de steun zijn gesteld.

Nieuwe strategie

In het plan gaat KLM onder meer in op een nieuwe strategie, de manieren waarop ze kosten wil besparen, andere financiële aspecten en de loonoffers door en ontslagen onder de werknemers.

Akkoord KLM en bonden over loonoffer grond- en cabinepersoneel
Lees ook

Akkoord KLM en bonden over loonoffer grond- en cabinepersoneel

Vanochtend was al duidelijk dat de luchtvaartmaatschappij over dat laatste punt een akkoord had bereikt met het cabine- en het grondpersoneel. Alleen met de 3000 piloten lag er nog geen deal. Maar ook die laatste groep is dus nu over de brug gekomen.

"Hoewel dit voor alle betrokkenen een moeilijke en uitdagende periode is, denken wij met dit akkoord oog te hebben voor de noodzakelijke offers die de huidige situatie vraagt en de gevolgen voor individuele vliegers" zegt VNV-voorman Willem Schmid.

Geen snelle verbetering

KLM zegt niet te verwachten dat de situatie voor de wereldwijde luchtvaart snel verbetert. "Door de effecten van COVID-19 maakt KLM zich klaar voor een langere periode met minder vluchten. De organisatie wordt kleiner, goedkoper, duurzamer, zuiniger en efficiënter."

KLM zegt door het niet vernieuwen van 1500 tijdelijke contracten en het vrijwillig vertrek van 2000 medewerkers al kleiner te zijn geworden. Eind dit jaar verwacht het bedrijf zo'n 4.500 collega’s minder in dienst hebben dan voor de coronapandemie.

Mogelijk meer banen weg

Toch benadrukt KLM niet uit te sluiten dat er méér banen moeten worden geschrapt, 'gezien de omvang en diepte van de crisis'. Het bedrijf zegt daarom de vrijwillige vertrekregeling bij bepaalde afdelingen en divisies weer open te stellen om zoveel mogelijk gedwongen ontslagen te voorkomen.

In een reactie op het herstructureringsplan zegt minister Hoekstra blij te zijn met de overeenstemming tussen KLM en haar werknemers. "De financiële problemen bij de onderneming zijn groot. Het is goed dat dat breed onderkend wordt."

Hoekstra omschrijft het plan als een 'eerste stap naar herstel', en zegt het 'in de komende periode' te zullen gaan beoordelen.

Lees meer over
Wopke HoekstraPieter ElbersAir France KLMMinisterie van FinanciënCoronacrisis in Nederland