KLM-piloten toch bereid over lager loon voor lange tijd te praten

Er lijkt beweging te zitten in de patstelling tussen de piloten van KLM aan de ene kant en het bedrijf en andere vakbonden aan de andere kant. Daarbij gaat het om de loonsverlaging voor piloten als voorwaarde voor overheidssteun voor het door de coronacrisis geteisterde KLM.
Pilotenvakbond VNV wil toch praten over een loonoffer tot 2025. Voorzitter Willem Schmid van VNV is bereid om in te stemmen met een verlenging van de periode dat er fors op salaris wordt ingeleverd. "We leveren geld in zolang als nodig is. Maar willen eerst helderheid over wat we precies tekenen."
VNV zegt nu met de KLM-directie te bespreken "hoe we een voor alle partijen acceptabele invulling kunnen geven aan de benodigde toezegging voor de overheidslening."
Ook FNV Cabine/Grond heeft het akkoord nog niet getekend. De andere vakbonden die KLM-personeel vertegenwoordigen wel.
Extra voorwaarde
De piloten gaan samen met FNV Cabine/Grond nog niet akkoord met de voorwaarden van minister Hoekstra van Financiën voor het staatssteunpakket ter waarde van 3,4 miljard euro. Wat hen met name steekt is een voorwaarde waarbij de minister vraagt loon te matigen voor de gehele periode van het staatssteunpakket. Dat loopt tot 2025.
Piloten waren maar bereid om tot maart 2022 akkoord te gaan met een loonsverlaging van 20 procent. Ze vinden het niet fair dat als het daarna wellicht weer goed gaat met de luchtvaart ze nog zo lang voor een lager loon moeten werken.
'Spring over je schaduw'
De piloten reageren met hun draai op de felle kritiek die ze de afgelopen dagen over zich heen kregen. Die kritiek kwam ook van directe collega's. "Spring over je schaduw heen en red de KLM!", zo zei de vakbond van luchtvaarttechnici NVLT in reactie op de houding van de piloten van KLM. "Het brengt onze KLM aan de rand van de financiële afgrond."
De vakbond voor cabinepersoneel VNC roept de piloten en de FNV Cabine/Grond op om het akkoord net als zij te tekenen. "Sommigen houden hun poot stijf", zegt VNC voorzitter Chris van Elswijk. "Maar KLM kan het zich niet veroorloven dat er geen garantstelling voor de leningen komt vanuit Den Haag. We hebben onze verantwoordelijkheid genomen door te tekenen."
'BEDANKT piloten'
Naast de officiële reacties van verschillende vakbonden waren er ook individuele acties van KLM-personeelsleden richting de piloten. Afgelopen weekend vonden enkele piloten een briefje in de cockpit met de cynische tekst: "Namens alle overige KLM'ers en hun gezinnen. BEDANKT. We zien jullie wel bij het UWV."
Twee piloten die verder anoniem willen blijven meldden RTL Z verder dat bagageladers de koffers van de mensen in de cockpit niet willen inladen. Bestuurder Dario Fucci van de ondernemingsraad van KLM spreekt van "een gespannen sfeer op de werkvloer."
Goed betaald
Gemiddeld verdient een piloot bij KLM tussen de 100.000 en 150.000 euro per jaar, bleek uit eerder onderzoek van RTLZ. Dat salaris kan oplopen tot wel 250.000 euro per jaar, zegt de maatschappij. Daarmee behoren de piloten van KLM tot de best betaalde in Europa.
Met het argument dat ze iedere vlucht weer verantwoordelijk zijn voor honderden mensenlevens, menen piloten recht te hebben op een bovengemiddeld goed salaris.
Een piloot zegt tegen RTL Z zich te storen aan het feit dat de luchtverkeersleiding ook veel overheidssteun krijgt (een lening van 120 miljoen euro) vanwege corona maar 'die hoeven niets in te leveren.'
Concurrentie levert ook in
Bij British Airways en Lufthansa zijn piloten overigens geconfronteerd met respectievelijk 20 en 45 procent kortingen op hun salaris voor twee jaar.
Piloten van Air France leverden 25 tot 40 procent in sinds april van dit jaar maar hun salaris is mede gebaseerd op het aantal vlieguren wat scherp is gedaald sinds dit voorjaar.