Belastinguitstel is prima

Ryanair wil steun Air France laten schrappen, Europese rechter zegt 'nee'

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© EPARyanair wil steun Air France laten schrappen, Europese rechter zegt 'nee'
RTL

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft bakzeil gehaald bij de op een na hoogste Europese rechter. De prijsvechter wilde dat het Gerecht van de EU een streep haalde door belastinguitstel voor Air France, maar kreeg nul op het rekest.

Franse maatschappijen, en dan vooral Air France, kregen kort na het uitbreken van de pandemie en de lockdowns die daarmee gepaard gaan de mogelijkheid om het betalen van luchthavenbelasting uit te stellen. Op die manier kan er meer geld in kas gehouden worden om de crisis te overleven.

Weer dramatisch kwartaal Ryanair: 306 miljoen euro verlies
Lees ook

Weer dramatisch kwartaal Ryanair: 306 miljoen euro verlies

Ryanair was daar woedend over. Volgens de prijsvechter is het oneerlijk dat alleen Franse maatschappijen op die manier worden geholpen, maar buitenlandse luchtvaartbedrijven niet. Je reinste discriminatie, vinden de Ieren.

'Europese Commissie heeft geen ruggengraat'

De Europese Commissie had dus nooit toestemming mogen geven voor de staatssteun, wat Ryanair betreft. "De ruggengraatloze benadering van de Europese Commissie geeft lidstaten de mogelijkheid om blanco cheques te schrijven voor hun inefficiënte nationale zombiemaatschappijen in de naam van vervaagde nationale prestige", briest Ryanair.

Maar daar gaat het Gerecht niet in mee. De Europese rechters erkennen dat er sprake is van staatssteun, maar daar is in dit geval niets mis mee. Dat de steun alleen voor Franse maatschappijen open staat is correct, vinden de rechters.

Steun alleen voor Fransen is juist goed

In de eerste plaats omdat het juist die maatschappijen zijn die het meest te lijden hebben onder de Franse coronamaatregelen, dat staat wel vast, vindt het Gerecht.

Als ook buitenlandse maatschappijen, die niet onder toezicht van de Franse autoriteiten staan in aanmerking zouden komen voor de steun, zou de kans groot worden dat er steun wordt gegeven aan bedrijven die dat helemaal niet nodig hebben. En dan zou er dus juist sprake zijn van ongeoorloofde steun.

Hof aan zet

Daarmee houdt Air France gewoon recht op zijn belastinguitstel, voorlopig dan toch. Want Ryanair heeft direct aangekondigd tegen de uitspraak in beroep te gaan. Dat betekent dat nu de hoogste Europese rechters van het Gerechtshof zich over de zaak moeten gaan buigen. Tegen die uitspraak is beroep niet mogelijk.

"We hopen dat het Gerechtshof de goedkeuring van de Europese Commissie ongedaan maakt, om vliegmaatschappijen en klanten een sprankje hoop te geven dat nationale politici, geobsedeerd met hun nationale maatschappijen, terug worden gestuurd naar de tekentafel", schrijft Ryanair.

Ryanair spande ook een zaak aan over een Zweedse garantieregeling die alleen voor maatschappijen uit dat land geldt. Ook in die zaak haalde Ryanair bakzeil om vergelijkbare redenen.

Lees meer over
RyanairAir France KLMEuropese CommissieEuropees Hof van JustitieOverheidssteunLuchtvaartCoronavirus