'Dos cervezas por favor'

Personeelsgebrek hoog: Spanjaarden aan de bak in Nederlandse horeca

Door RTL Z··Aangepast:
© RTL NieuwsPersoneelsgebrek hoog: Spanjaarden aan de bak in Nederlandse horeca
RTL

Het personeelstekort in de horeca is groot. Voor de Brabantse horecaondernemer Youri Doreleijers is het aanleiding om over de grens te kijken. Zijn nieuwe kok komt uit Spanje. En dat zal niet de laatste werknemer uit dat land zijn.

"De tekorten zijn hoog opgelopen", zegt Doreleijers in gesprek met RTL Nieuws. "As we speak gaat het over 25 personen. Dat is 15 procent van mijn totale personeelsbestand", legt hij uit.

Een gebrek aan personeel kun je proberen op te lossen door een extra dag in de week dicht te gaan, of wat later open te gaan. Ook kun je wat minder gerechten op de kaart zetten, zodat de werkdruk wat afneemt. Maar ook dat soort maatregelen hebben nadelen: een dag dicht is immers een dag geen omzet.

Na horeca schreeuwt ook MKB om personeel: 'Jongeren werken nu bij de GGD'
Lees ook

Na horeca schreeuwt ook MKB om personeel: 'Jongeren werken nu bij de GGD'

Doreleijers is niet de enige horeca-ondernemer die met personeelstekorten kampt. Onlangs lanceerde branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland nog een campagne om werken in de horeca onder de aandacht te brengen. Ook het CBS en UWV zien de personeelstekorten in de horeca oplopen. 

Meer loon en flexibiliteit

En vakbond FNV presenteerde vorige maand een onderzoek waaruit blijkt dat veel werkenden in de horeca verwachten binnen een aantal jaar elders te werken. In een sector met meer loon en meer flexibiliteit.

Dat laatste herkent Doreleijers ook. "Je ziet dat personeel met kortlopende overeenkomsten en flexibele contracten tijdens de lockdown heeft geproefd aan andere branches. Daar blijven ze dan werken. Bij de GGD of lokale slager wordt natuurlijk minder flexibiliteit verwacht qua beschikbaarheid en daar genieten ze wel van."

Tijd voor rigoureuze maatregelen dus. Daarom schakelde Doreleijers - eigenaar van onder meer Stadsbrouwerij Eindhoven en Luzt Gastrobar - zijn hardloopmaatje Albert van Dommelen in.

Half Spaans

Die heeft een arbeidsbemiddelingsbureau. 'Lokaal werkt' heet het. Normaal gesproken kijkt Van Dommelen het liefst naar potentiële kandidaten uit de buurt. Maar als het op de horeca aankomt werkt 'lokaal' op dit moment niet.

"Ik ben zelf half Spaans dus ik dacht: ik ga Spanjaarden naar Eindhoven laten komen. Daar is de werkloosheid best hoog en er zijn veel goede kandidaten die daar geen baan kunnen vinden. Dus een plus een zou zomaar eens twee kunnen zijn", aldus Van Dommelen.

Socializen

En zo geschiedde. Doreleijers is er blij mee. "In Spaanse restaurants wordt keihard gewerkt. En er is een enorme klik tussen Nederlanders en Spanjaarden. Daarbij komt dat in Eindhoven grote groep expats Spaanssprekend is. Die werken bij Philips en ASML en komen bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika. Dus ze komen in een warm bad terecht en kunnen socializen."

De interesse van andere horecaondernemers neemt toe, merkt Van Dommelen. "Ik heb meerdere ondernemers gesproken, we worden benaderd door landelijke hotelketens, we rijden heel NL door."

Het duurt wel even voordat iemand uit Spanje hier aan de bak kan. "Voordat iemand uit Spanje hier is, ben je wel wat tijd kwijt", zegt Van Dommelen. "We regelen niet alles, maar met huisvesting helpen we wel. We willen dat ze hier voor de lange termijn een bestaan op kunnen bouwen. Dat kan alleen als de start goed is."

Maar hoe makkelijk het is om een baan te vinden, zo ingewikkeld kan het zijn om een woning te bemachtigen. "Maar sommige hotelketens zeggen: als jullie mensen hebben, zetten wij ze in de eerste periode wel op een kamer."

'De horeca is het hardst geraakt door de coronacrisis'. Waar of niet?
Lees meer over
Horeca