Energietransitie

Shell gaat stroom en gas leveren aan Nederlandse consumenten

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© ANPShell gaat stroom en gas leveren aan Nederlandse consumenten
RTL

Shell gaat elektriciteit en gas verkopen aan consumenten. Daarvoor wil het bedrijf zelf groene stroom gaan produceren, en stroom afnemen van Nederlandse wind- en zonneparken. Het wordt daarmee de 62e energieaanbieder voor huishoudens.

Shell had al eerder plannen om de consumentenmarkt op te gaan met elektriciteit en gas. In 2019 werd een poging gedaan energiebedrijf Eneco over te nemen. Dat mislukte, maar nu gaat Shell alsnog rechtstreeks energie aanbieden aan klanten in ons land, in navolging van Groot-Brittannië en Duitsland.

Het bedrijf belooft Nederlandse klanten uitsluitend in Nederland opgewekte groene stroom aan te bieden. Shell gaat die stroom inkopen, maar wil die ook zoveel mogelijk zelf gaan opwekken. Dat doet het bedrijf al in de Noordzee (windpark Borssele III&IV en Hollandse Kust Noord) en in Heerenveen-Zuid. Ook startte Shell eind maart dit jaar met de bouw van een nieuw zonnepark in Sas van Gent.

Concurreren om ruimte

Vanaf eind dit jaar staat Shell dus in de lange lijst van aanbieders waar je een energiecontract kunt afsluiten. "Het is een concurrerende markt maar ik denk dat er plaats is voor ons", aldus Barbara van de Bergh van Shell Energy.

Professor energie-economie Machiel Mulder van Rijksuniversiteit Groningen is kritisch. Om aan de groeiende vraag te voldoen moeten meer zonne- en windparken worden gebouwd. "Daarbij wordt het concurreren om de ruimte", zegt hij.

Kan Shell het goedkoper?

Op land is er volgens hem amper ruimte voor grote partijen als Shell. Lokale coöperaties voor een zon- of windpark willen vaak niet dat grote partijen als Shell die parken gaan exploiteren. "Ze willen zelf de baten, dus het is moeilijk voor bedrijven als Shell en Vattenfall om op die plekken een park te bouwen. Grote bedrijven worden gedwongen de zee op te gaan."

Daar is nog wel voldoende ruimte volgens Mulder. "De vraag is wel of Shell het dan goedkoper kan doen. Maar Shell heeft als groot bedrijf een voordeel ten opzichte van de vele kleinere spelers."

Shell geeft meer aan beleggers dan het investeert in groene energie
Lees ook

Shell geeft meer aan beleggers dan het investeert in groene energie

Groene ambities omhoog

De ambitie om zoveel meer in Nederland te produceren lijkt een strategiewijziging in vergelijking tot wat Shell in februari bij de presentatie van de jaarcijfers zei. 

"Wij worden geen grote producent van hernieuwbare energie", zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden destijds. "We willen geld verdienen aan de kant van de eindgebruiker. De waarde zit voor ons niet in het bezitten van de elektriciteitsproductie, maar in het openbreken van de markt ervoor."

Shell zegt nu via een woordvoerder dat de ambities om meer te groeien met onder meer offshore windproductie in de afgelopen zes maanden gegroeid zijn. "Er is veel ruimte ontstaan." 

Lange adem

De oliereus denkt een goede kans te maken in de markt doordat het veel klanten ook onderweg al bedient. Zo wil het bedrijf bijvoorbeeld elektrische rijders die bij Shell laden korting geven voor stroom en gas thuis, of de laadpaal thuis goedkoper aanbieden als alle stroom en gas bij Shell wordt gekocht.

Het bedrijf hoeft 'niet per se' de grootste energieleverancier te worden, maar wil wel een 'significante speler' worden. Daar neemt het de tijd voor. "We hebben een lange adem."

Zaak Milieudefensie

In mei dwong de rechter Shell nog om de CO2-uitstoot flink te verlagen, in een zaak die werd aangespannen door Milieudefensie. Shell is in hoger beroep gegaan. Shell zegt dat die uitspraak niets te maken heeft met de stap om groene stroom aan te bieden.