Bedrijven draaien met verlies

Hoge gasprijzen raken ook de industrie snoeihard

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Belga / Luc ClaessenHoge gasprijzen raken ook de industrie snoeihard
RTL

De prijzen voor gas en stroom zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. Dat merken niet alleen consumenten aan hun energierekening, ook fabrieken worden erdoor geraakt.

Grote afnemers van elektriciteit, zoals de zink- en aluminiumindustrie, moeten zelfs de productie terugschroeven. Het is niet meer winstgevend om fabrieken op volle kracht te laten draaien.

Dat geldt bijvoorbeeld voor zinkfabriek Nyrstar in Budel. Een privé-aansluiting op het hoofdspanningsnet is voor Nyrstar geen overbodige luxe. Zink maken is namelijk een ingewikkeld chemisch proces waar veel elektricteit voor nodig is. Nyrstar in Budel verbruikt ongeveer 1 procent van het totale Nederlandse elektriciteitsverbruik. Dat is net zo veel stroom als een grote Nederlandse stad jaarlijks nodig heeft.

375 miljoen euro voor lagere energiebelasting, is dat genoeg?
Lees ook

375 miljoen euro voor lagere energiebelasting, is dat genoeg?

Hogere kosten, maar opbrengst blijft gelijk

Als het zink is omgesmolten tot blokken kan het verkocht worden, maar geld verdienen is nu lastig. De zinkprijs blijft namelijk hetzelfde, terwijl de productiekosten, waarvan een heel groot deel gekoppeld is aan die elektriciteitsprijs, stijgt.

Dat betekent dat je er minder op verdient en op sommige moment zelfs geen geld mee verdient. Daardoor wordt nu nog maar 30 procent van de totale capaciteit van de fabriek gebruikt.

Aluminiumsmelter Damco Aldel

Hetzelfde verhaal gaat op voor aluminiumsmelterij Damco Aldel bij het Groningse Delfzijl. Om grondstof bauxiet om te zetten in aluminium is veel elektriciteit nodig en ook bij deze fabriek wordt verlies geleden.

Er werken in de fabriek nu 325 mensen in vaste dienst. De banen staan mogelijk op het spel.

Aluminiumsmelter Damco Aldel bij Delfzijl.© ANP / Kees van de Veen
Aluminiumsmelter Damco Aldel bij Delfzijl.

Elektriciteitsprijs verdrievoudigd

De elektriciteitsprijs is dit jaar verdrievoudigd. Vooral in de laatste weken ging het hard. Dat komt door de hoge gasprijs. Elektriciteit wordt namelijk veel opgewekt met aardgas.

Elektriciteitsproducenten berekenen de aardgaskosten die ze maken door aan hun klanten. Dat betekent in de praktijk dat de elektriciteitsprijs meestijgt met de aardgasprijs en daalt als de gasprijs weer daalt.

Compensatie overheid?

In de Miljoenennota is afgesproken dat fabrieken een jaar lang compensatie krijgen. Maar andere landen hebben regelingen die langer duren, en dat willen de Nederlandse fabrieken ook.

Zonder de regeling is er geen gelijk speelveld voor ons en kunnen we niet concurreren met andere partijen, zeggen ze bij Damco Aldel. En dat terwijl de Nederlandse fabrieken bekend staan als duurzaam.

Lees meer over
DuurzaamheidEnergieGroene energieEnergietransitie