Niet-werkenden te weinig in beeld

Afzwaaiend Randstad-topman: 'Iedereen moet aan het werk'

Door RTL Z ··Aangepast:
© ANPAfzwaaiend Randstad-topman: 'Iedereen moet aan het werk'
RTL

Volgens vertrekkend topman Jacques van den Broek van uitzendgigant Randstad moeten het bedrijfsleven en de overheid veel nauwer samenwerken om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden.

Van den Broek stond sinds 2014 aan het hoofd van het uitzendconcern. Randstad profiteert momenteel van de aantrekkende economie: de vraag naar uitzendkrachten trekt duidelijk aan. Blijft het hosanna voor het bedrijf?

De arbeidsmarkt is krap. Wanneer gaat dat Randstad dwarszitten?

"Die gaat ons niet dwarszitten. Nu de economie heel snel herstelt, zit er natuurlijk wel heel veel spanning op de arbeidsmarkt. Ook weten wij dat er structurele schaarste ontstaat. Maar dat hebben wij voorzien. Tegelijkertijd hebben we bijvoorbeeld in Nederland een miljoen mensen die willen werken of méér willen werken.

Omdat wij beschikken over het grootste databestand ter wereld met ruim 200 miljoen mensen, kunnen wij met onze klanten in gesprek over wat er wel is. Ook hebben wij in Nederland afgelopen jaar 13.000 mensen opgeleid om van baan te veranderen of hun baan anders in te vullen. Wij denken dus dat de krapte ons niet gaat raken, maar dat wij deel van de oplossing kunnen zijn."

Kinderopvang, fietsenmakers: iedereen kampt inmiddels met personeelstekort
Lees ook

Kinderopvang, fietsenmakers: iedereen kampt inmiddels met personeelstekort

Waar ziet u de krapte op dit moment?

"Covid is voorbij, en de oude problemen zijn terug. Dat zijn de sectoren als onderwijs, gezondheidzorg, logistiek en alles in techniek en technologie. Daar moeten we aan de bak met elkaar.

Zo willen veel parttimers wel meer uren draaien. Dat is niet altijd makkelijk, maar kan wel. Ook moeten mensen naar andere opleidingen en andere banen worden gebracht. Tijdens de coronacrisis hebben wij gezien dat dit mogelijk is. Zo hebben wij veel mensen in het testen en vaccineren gehad, die uit heel andere sectoren kwamen maar daarvoor wel op korte termijn gereed gemaakt konden worden."

De SER zoekt de oplossing in ‘flex minder flex en vast minder vast’. Wat vindt u daarvan?

"Het gaat niet om de vergelijking tussen vast en flex. Er zijn goed geregelde banen en slecht geregelde banen. In Nederland zitten veel mensen in slecht geregelde banen, en daar moeten we iets aan doen. Maar dat is niet de oplossing. De oplossing is: iedereen aan het werk. Mensen moeten van niet-werk naar werk. En van werk waarvan we weten dat het verdwijnt, zoals de administratieve banen, naar sectoren waar vraag is."

Dit zijn de oplossingen voor ons schreeuwende personeelstekort

Hoe krijgen we de mensen die (méér) willen werken aan de slag?

"Op dit moment hebben we die mensen niet goed genoeg in beeld. In Rotterdam zijn op dit moment bijvoorbeeld 38.000 mensen met een uitkering. Die moet je veel directer volgen, en er een heel persoonlijke bemiddeling op moeten zetten. We moeten in beeld brengen waar de vraag zit, en waar het aanbod. En dat vervolgens heel intensief matchen.

Voor mensen is het lastig om van sector te veranderen. Zo benaderden we tijdens covid 13.000 mensen met een gratis opleiding of training, waarvan door 7 procent gebruik werd gemaakt. Dat is minder dan duizend mensen. Zo'n overstap is een forse beslissing, waarbij mensen geholpen moeten worden.

Dat moeten we samen met de overheid doen. Wij pleiten daarom voor een veel nauwere samenwerking met de publieke arbeidsvoorziening. Op dit moment hebben we wel samenwerkingen, bijvoorbeeld op gemeentelijk niveau zoals project Baanbrekend. Maar het is te klein. We moeten samen doorpakken."

Genoeg te doen, toch stopt u als topman van Randstad. Waarom?

"Wat van belang is, is dat ik Randstad in goede staat en met een toekomstbestendige strategie achterlaat. En dat is het geval; mijn opvolger Sander van ‘t Noordende komt in een gespreid bedje. Ik heb er nog steeds veel lol in, maar ik ga weer eens verder kijken na 34 jaar. Dat is dus best spannend. Maar ik zit al heel lang in de arbeidsvoorziening, dus ik zal ongetwijfeld voor mezelf ook weer wat kunnen vinden."

Lees meer over
RandstadArbeidsmarkt