Wel veel mensen weg

Nederlandse podia bleven overeind dankzij coronasteun

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoNederlandse podia bleven overeind dankzij coronasteun
RTL

De 119 miljoen euro coronasteun die Nederlandse (muziek)podia vorig jaar kregen, heeft er voor het grootste deel van hen voor gezorgd dat zij voor 2020 een positief resultaat in de boeken konden zetten. Met name grote podia die normaal gesproken meer dan 1000 bezoekers kunnen ontvangen, hadden de overheidssteun hard nodig.

Van alle toegekende coronasteun ging 68 procent naar deze grote podia, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Zonder coronasteun andere situatie

Omdat deze podia over het algemeen ook de hoogste personeels- en huisvestingskosten hebben en de meeste inkomsten misliepen, was de steun voor hen noodzakelijk om zwarte cijfers te schrijven. In totaal ontvingen de 78 grote podia 81 miljoen euro coronasteun.

Kleine podia (minder dan 250 bezoekers), waarvan er 61 zijn, ontvingen 5 miljoen euro. Zij hadden hun jaar ook zonder coronasteun met een positief bedrijfsresultaat afgesloten, blijkt uit de nieuwe cijfers. De overige 33 miljoen euro ging naar middelkleine en middelgrote podia.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Vanaf 16 maart 2020 waren de podia in Nederland drie perioden gesloten: tussen 16 maart-31 mei, van 5-19 november en van 15-31 december. Tussentijds konden wel voorstellingen en optredens worden gegeven, maar dan met aangepaste (en daardoor veel lagere) bezoekersaantallen.

Dat is terug te zien in de bezoekerscijfers. De podia trokken vorig jaar 5,3 miljoen bezoekers, ruim veertien miljoen minder dan in 2019. Het aantal voorstellingen en concerten halveerde, met name bij poppodia. Zij trokken in 2019 nog 7,5 miljoen bezoekers; in 2020 waren dat er nog maar 1,8 miljoen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Minder bezoekers betekende ook minder publieksgebonden inkomsten: die daalden met bijna 70 procent. De lagere kosten vanwege de lockdowns en kleinere bezetting (onder andere programma- en personeelskosten) konden deze daling niet compenseren.

Toekomst onzeker

De cijfers die de podia schreven waren weliswaar zwart, aan de achterkant van de organisaties werden de scenario's gitzwart. Zo werden er 26 procent minder mensen ingehuurd ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal uren dat zij mochten komen werken, daalde ook nog eens met 55 procent.

En ook podium-medewerkers in loondienst waren hun toekomst niet meer zeker. Hun aantal nam met 14 procent af naar ruim zeven duizend.

Lees meer over
CBSKunst & CultuurPodiumkunstOverheidssteunNOWTozoNederland