Rabo nog niet

Na ING en ABN zetten ook ASN en SNS het mes nog verder in spaarrente

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPNa ING en ABN zetten ook ASN en SNS het mes nog verder in spaarrente
RTL

Er lijkt geen ontkomen aan voor spaarders van grote Nederlandse banken: nul procent rente of zelfs betalen voor het stallen van spaargeld. Na ABN Amro en ING zetten ook de merken van De Volksbank het mes verder in de rentetarieven. 

De banken ASN, SNS en Regiobank schroeven de rente voor een deel van de klanten terug tot helemaal nul, met ingang van 1 april. Klanten met een tegoed tot 25.000 euro krijgen nog 0,01 procent rente, hoewel dat natuurlijk ook geen zoden aan de dijk zet. 

Van de andere grote Nederlandse banken biedt alleen Rabobank z'n klanten ook nog rente, dezelfde symbolische 0,01 procent als de dochterbedrijven van De Volksbank. Bij ING en ABN Amro staat de rente al op nul.

Kleine spaarders krijgen vanaf 2022 helemaal geen rente meer bij ING
Lees ook

Kleine spaarders krijgen vanaf 2022 helemaal geen rente meer bij ING

Of Rabo dat voorbeeld van de concurrentie gaat volgen, is nog onduidelijk.  "We hebben vooralsnog niet het plan om dat percentage aan te passen", laat woordvoerder Eric Lagerwey weten namens de bank. Als dit wel gebeurt, en dat sluit hij niet uit, dan worden klanten met een bericht op de hoogte gesteld. 

Vanaf 1 april

De dochterbedrijven van De Volksbank hebben nog meer slecht nieuws in petto voor hun klanten. Ze scherpen hun regels aan voor klanten die over een flinke som spaargeld beschikken. Sinds 1 juli 2021 geldt dat klanten rente moeten betalen voor iedere euro boven de 100.000 euro op één individuele rekening. Klanten met twee rekeningen met op elk daarvan 60.000 euro ontspringen dus de dans. 

De banken dichten dit kleine gaatje in het net: klanten gaan vanaf 1 april negatieve rente betalen over de optelsom van alle rekeningen. 

Lage rente ECB

De merken van De Volksbank kunnen niet anders vanwege het beleid van de ECB, verklaren ze zelf. De Europese Centrale Bank hanteert al langere tijd een erg lage rente. Daarnaast moeten banken sinds september 2019 verplicht hun overtollige spaargeld bij de ECB stallen overnachts, tegen een rentetarief van 0,5 procent. 

En dat begint steeds meer te knellen, mede door de coronacrisis waarin de spaartegoeden van Nederlanders alleen maar extra hard stegen. Met alle coronamaatregelen konden consumenten een stuk minder uitgeven, aan restaurants, cafés, cultuur en vakanties. Dat leverde volgens een recent onderzoek van ING maar liefst 22 miljard euro aan extra spaargeld op. 

Update 14.55 uur:

Dit artikel is op meerdere plekken aangepast. In eerste instantie stond er dat de rente voor álle klanten van SNS, Regiobank en ASN naar 0 procent gaat. Dit klopt niet, klanten met een tegoed tot 25.000 euro krijgen nog steeds 0,01 procent rente.

Lees meer over
VolksbankSNS BankASN BankSpaarrenteRente