Wel minder verlies dan in 2020

Schiphol lijdt onder corona: 287 miljoen euro verlies

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Robin UtrechtSchiphol lijdt onder corona: 287 miljoen euro verlies
RTL

Corona drukte afgelopen jaar nog altijd zwaar op Schiphol. Het verlies was 287 miljoen euro. Dat is wel minder dan de 521 miljoen euro van het jaar ervoor.

Langzamerhand zijn er wat lichtpuntjes voor de luchtvaart en daarmee ook voor de resultaten van Schiphol Group. Naast Schiphol in Amsterdam vallen onder meer Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hieronder.

Afgelopen jaar waren er in Amsterdam 25,5 miljoen passagiers, dat is 22 procent meer dan een jaar eerder. Dat is in de bandbreedte van 21 tot 28 miljoen waar Schiphol eind augustus vanuit ging.

Verlies van 3,3 miljard voor Air France-KLM in 2021
Lees ook

Verlies van 3,3 miljard voor Air France-KLM in 2021

Het onderliggende verlies van Schiphol Group daalde dan ook met 45 procent tot 287 miljoen euro. Maar nog altijd lag het aantal passagiers 64 procent onder het niveau van 2019, het laatste volledige jaar vóór corona. Toen was er nog een winst van 270 miljoen euro.

NOW-steun

Helemaal onderaan de streep was er in 2021 overigens een nettowinst van 105 miljoen euro, maar dat komt voor een belangrijk deel door de herwaardering van 252 miljoen euro van het belang in ADP opleverde. Dat is de exploitant van onder meer de Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

Om te kijken hoe Schiphol werkelijk draait is het goed om die winst niet mee te rekenen. Over heel 2021 vroeg Schiphol voor 84 miljoen euro aan NOW-steun aan. Zonder die NOW-steun was het verlies voor Schiphol nóg hoger.

Tweede halfjaar

De verbetering die er was, was vooral zichtbaar in het tweede halfjaar. Van alle passagiers vloog 78 procent in de maanden juli tot en met december.

Het aantal vliegtuigen dat opsteeg of landde nam zelfs met 64 procent toe in vergelijking met dezelfde periode van een jaar eerder. In de eerste zes maanden was er nog sprake van een forse daling, mede doordat in de eerste maanden van 2020 er nog geen sprake was van corona.

Niet vóór 2024 op niveau 2019

Voor 2022 verwacht Schiphol een verder herstel van de luchtvaart. Maar het aantal passagiers zal voor 2024 niet volledig zijn hersteld tot het niveau van voordat corona uitbrak, verwacht het bedrijf.

Lees meer over
SchipholLuchtvaartCoronacrisis in NederlandCovid-19