Sancties

Scheepswerf in Groningen zit met Russische ijsbreker in de maag

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© foto: Niestern SanderScheepswerf in Groningen zit met Russische ijsbreker in de maag
RTL

Scheepswerf Koninklijke Niestern Sander in Farmsum bij Delfzijl dreigt te blijven zitten met een net gebouwde ijsbreker. Het schip dat moet worden ingezet in de olie- en gasindustrie is verkocht aan twee Russische bedrijven. Door de Europese sancties vanwege de Russische inval in Oekraïne kan het schip nu niet worden geleverd.

"We zijn nu aan het uitzoeken hoe het zit", zegt een woordvoerder van het bedrijf. "Dat is niet zo gemakkelijk."

Op de werf is anderhalf jaar gebouwd aan de moderne ijsbreker die moet worden ingezet aan de oostkust van het Russische eiland Sakhalin voor de olie- en gasindustrie.

Sakhalin is onder de grote energiebedrijven bekend als centrum van de olie- en gaswinning. Ook Shell is er actief. Onder meer de energiebedrijven Shell en BP maakten de afgelopen dagen bekend zich terug te trekken uit belangen in Rusland.

Shell trekt zich terug uit Rusland om oorlog Oekraïne
Lees ook

Shell trekt zich terug uit Rusland om oorlog Oekraïne

Russische kopers

De ijsbreker is afgelopen november te water gelaten en er worden nu eerste proefvaarten mee gemaakt. Het schip is gebouwd in opdracht van de joint venture van de Russische bedrijven Mercury Sakhalin en Pola.

Het schip heeft de kleuren van de Russische vlag zoals je hieronder in een filmpje ziet. 

De ijsbreker kan werken onder temperaturen variërend tussen -30 tot +35 graden en daardoor het hele jaar door worden ingezet onder barre weersomstandigheden in het oosten van Rusland. Op de website zegt het bedrijf dat het schip eigenlijk in december af zou zijn en geleverd had moeten worden.

Tewaterlating van de ijsbreker (met bombastische muziek)

Nu onze boot

Het duurde dus net iets langer en vanwege de sancties tegen Rusland kan die levering nu niet meer. Er is een exportverbod voor bepaalde apparatuur, technologie en dienstverlening in de energie-industrie. Daaronder vallen ook producten en diensten voor de Arctische olie-exploratie en -productie.

"Het is nu onze boot", aldus de woordvoerder van Niestern Sander. Hoe het verder moet, is voor het bedrijf onduidelijk. Wat voor bedrag ermee gemoeid is en of het al (deels) is betaald wil ze ook niet kwijt.  

Grote klus

De ijsbreker is een van de grootste bouworders in de 117 jaar lange geschiedenis van Niestern Sander. Er werken 160 mensen bij het bedrijf.

Ook meerdere onderaannemers en toeleveranciers in de regio werkten mee aan het project.

Rederij Koninklijke Wagenborg uit Delfzijl was intermediair voor het project tussen de Russen en de scheepwerf in Farmsum. Bij dat bedrijf (waar de werf een zelfstandige dochteronderneming van is) was niemand beschikbaar om een reactie te geven.

Lees meer over
ScheepvaartEnergieOorlog in OekraïneRuslandDelfzijl