Oplopende kosten

ABN Amro: hoge energieprijzen kosten bedrijfsleven dit jaar 22 miljard euro

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP FotoABN Amro: hoge energieprijzen kosten bedrijfsleven dit jaar 22 miljard euro
RTL

De hoge prijzen voor gas en elektriciteit gaan het bedrijfsleven dit jaar flink geld kosten, verwacht ABN Amro: zo'n 22 miljard euro. Door hun lage marges hebben met name branches als de glastuinbouw, basischemie (kunstmest) bakkerijen en wasserijen te lijden onder de oplopende kosten voor energie.

ABN Amro sprak met brancheverenigingen en grootverbruikers van energie. Op basis van die gesprekken concludeert de bank dat ongeveer de helft van het bedrijfsleven variabele tarieven betaalt voor energie, al ontbreken precieze gegevens. De sterke stijging van deze variabele tarieven (tot vijf keer hoger dan in 2019) kan het bedrijfsleven alleen dit jaar al tot 22 miljard euro kosten, becijfert ABN.

Dunne marges, rode cijfers

Naarmate het aantal vaste energiecontracten afloopt, komen steeds meer bedrijven in zwaar weer. Kleine ondernemingen worden deels gecompenseerd voor de hoge prijzen, bijvoorbeeld door de lagere btw op energie, maar de grote bedrijven hebben dat mazzeltje niet.

ABN Amro heeft een top 10 gemaakt van branches die, in verhouding met hun omzet, de hoogste energiekosten maken. Een aantal van die branches, zoals de glastuinbouw, raffinaderijen en basischemie (denk aan kunstmest), hebben ook nog eens te maken met dunne marges. Tenzij zij de hogere kosten weten door te berekenen, kunnen de hoge energieprijzen bij hen tot dieprode cijfers leiden.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Af van Russisch gas: zo moeten bedrijven dat van het kabinet doen
Lees ook

Af van Russisch gas: zo moeten bedrijven dat van het kabinet doen

Ook voor de concurrentiepositie van bedrijven zijn de hoge energieprijzen in Nederland slecht nieuws. Zo maakt de industrie in India voor de productie van staal veel meer gebruik van steenkool. Dat is ook duurder geworden, maar niet met een factor 5 zoals de gasprijs.

In de Verenigde Staten wordt schaliegas gewonnen, waardoor ze veel minder afhankelijk zijn van Russisch gas. En in Zuid-Europa is het een stuk warmer, is er daardoor minder gas nodig voor de verwarming van kassen en staan telers dus ook veel minder onder druk om hun prijzen te verhogen.

Termijncontracten duurder

Het einde van de prijsstijgingen is ook nog niet in zicht, schrijft ABN Amro in de sectorprognoses. De markt verwacht dat de prijzen voor gas en elektriciteit in ieder geval tot de lente van volgend jaar niet of nauwelijks zullen dalen. Dat blijkt uit het feit dat termijncontracten veel hoger zijn dan een jaar geleden, vanwege de onzekerheid over de levering van gas. Omdat veel elektriciteit met gas wordt opgewekt, stijgen de prijzen hiervan ook sterk.

Ondanks de hogere energieprijzen en de onzekerheid over de levering van gas zijn de vooruitzichten voorlopig nog redelijk positief.

Inhaalslag horeca

"De economie groeit dit jaar naar verwachting met 3,1 procent", zegt Franka Rolvink, hoofd sector research bij ABN Amro. "De vraag is redelijk sterk en eindafnemers zijn nu nog bereid om hogere prijzen te betalen." Ook ziet ze een inhaalslag in de horeca omdat die sector lang gesloten of beperkt geopend is geweest vanwege corona.

Bedrijven kunnen het na de zomer zwaarder krijgen, is de verwachting van de bank. Dan wordt de situatie prangender door de combinatie van toenemende schaarste (van bijvoorbeeld grondstoffen), hogere prijzen en hoog blijvende kosten. "In de tweede helft van het jaar verwachten we minder restaurant- en cafébezoeken."

Lees meer over
ABN AMROInflatieEnergieEnergiecrisisGasElektriciteit