Deel werkvloer kreeg wel minder

KLM-baas Elbers levert ondanks megaverlies geen salaris in

Door RTL Z··Aangepast:
© Peter Hilz / HHKLM-baas Elbers levert ondanks megaverlies geen salaris in
RTL

Vorig jaar incasseerde Pieter Elbers, topman van KLM, gewoon zijn vaste salaris van 600.000 euro. Dit in tegenstelling tot 2020, toen hij over een deel van het jaar wel afzag van een deel van zijn salaris. Wel kon Elbers fluiten naar zijn bonussen.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat vandaag is gepubliceerd. In 2021 maakte luchtvaartmaatschappij KLM een operationeel verlies van 227 miljoen euro. Toch toucheerde topman Elbers zijn basissalaris van zes ton.

Het verlies van KLM was weliswaar veel minder dan de bijna 1,2 miljard euro in 2020, toen corona ook al de luchtvaart het leven zuur maakte. Maar het is natuurlijk nog altijd niet om over naar huis te schrijven.

Akkoord KLM en bonden over loonoffer grond- en cabinepersoneel
Lees ook

Akkoord KLM en bonden over loonoffer grond- en cabinepersoneel

Loonoffer vanwege staatssteun

Over 2020 moest het personeel van KLM, vanaf een bepaald salarisniveau, maximaal 20 procent van het salaris inleveren. KLM werd immers door de belastingbetaler op de been gehouden en de werknemers werden daarom om een loonoffer gevraagd.

Elbers zag in 2020 af van zijn bonus en ging er vrijwillig mee akkoord dat ook zijn basissalaris werd gekort. Van juni tot en met december leverde hij een deel van zijn salaris in.

Daardoor kreeg hij over heel 2020 niet het basissalaris van 600.000 euro dat in zijn contract staat, maar 'slechts' 535.185 euro.

Voetvolk leverde wel in

Of Elbers ook in 2021 af zag van een deel van zijn salaris wilde hij vorig jaar niet zeggen. Nu blijkt dus dat hij dat niet doet.

Maar andere werknemers van de luchtvaartmaatschappij leverden vorig jaar nog wel in. Wie drie keer modaal of meer verdient, moet 20 procent inleveren. Bij mensen met een modaal salaris of minder wordt er overigens niet gekort.

KLM: Elbers leverde wel in

Wat KLM betreft heeft Elbers trouwens meer dan genoeg ingeleverd. Dat is omdat hij over 2021 geen bonus kreeg, ook dat was een voorwaarde voor het krijgen van de staatssteun.

Daarmee was het totale inkomen van Elbers over vorig jaar van 705.000 euro (dit is inclusief pensioenpremie) 47 procent lager dan zijn totale inkomen van ruim 1,3 miljoen euro over pre-coronajaar 2019, aldus KLM.

Daarmee houdt Elbers zich dus wel aan de voorwaarden voor staatssteun door de Nederlandse overheid.

Pilotenvakbond VNV (Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers) wil geen formele reactie geven op het feit dat Elbers vorig jaar niet afzag van een deel van zijn vaste salaris.

Ben Smith kreeg wel bonus 

Overigens levert topman Ben Smith van Air France-KLM helemaal niet in. Hij kreeg over afgelopen jaar zelfs een bonus van maar liefst 2 miljoen euro, ondanks het feit dat de hele groep over 2021 nog een nettoverlies van 3,3 miljard euro leed. 

Lees meer over
Pieter ElbersAir France KLMSalaris