Deal met de bonden

Loonexplosie tot 60 procent moet zwarte zomer Schiphol voorkomen

Door René Lukassen··Aangepast:
© ANPLoonexplosie tot 60 procent moet zwarte zomer Schiphol voorkomen
RTL

Schiphol trekt de portemonnee om een zwarte zomer te voorkomen. Beveiligers, bagage-afhandelaars, schoonmakers en buschauffeurs kunnen een zomertoeslag tegemoet zien van 5,25 euro per uur.

De zomertoeslag is tijdelijk en geldt met terugwerkende kracht voor de twee weken meivakantie en de vakantieperiode die loopt van 1 juni tot 5 september. Het betekent voor het personeel op de vloer een loonstijging van gemiddeld 40 tot 50 procent, zegt Schiphol.

Beveiligers, schoonmakers en buschauffeurs komen daarnaast in aanmerking voor een tweede toeslag die betaald wordt tot september 2023. Die bedraagt 1,40 euro per uur en betekent dat dit personeel er gemiddeld 10 procent op vooruit gaat. De bagage-afhandelaars krijgen deze toeslag niet.

Op deze dagen verwacht Schiphol nog topdrukte deze zomer
Lees ook

Op deze dagen verwacht Schiphol nog topdrukte deze zomer

Betaald uit eigen zak

Schiphol betaalt de toeslagen uit eigen zak, zegt het. Het kost 40 miljoen tot 50 miljoen euro. Het betekent dat de winst over 2022 lager uit zal vallen en ook dat de aandeelhouders, de Nederlandse staat (70 procent) en twee gemeentes minder dividend krijgen uitgekeerd.

De hogere loonkosten kunnen niet worden doorberekend aan de luchtvaartmaatschappijen. Die krijgen de komende jaren al te maken met hogere havengelden. Omdat deze al zijn vastgesteld kan Schiphol deze niet meer verhogen, stelt een woordvoerder.

Grote tekorten

Door de hogere lonen hoopt de luchthaven dat de personele problemen kunnen worden opgelost. Grote tekorten aan met name beveiligers en bagage-afhandelaars zorgden sinds de meivakantie voor lange wachtrijen, klagende reizigers en ontevreden politici.

Aan sommige secundaire arbeidsvoorwaarden sleutelt Schiphol ook. Parkeren bij Schiphol en openbaar vervoer naar en van het werk worden gratis, net als koffie, thee en water. Sommige personeelsleden moeten daar nu voor betalen.

Concurrentie verminderen

Schiphol werkt met vijf beveiligingsbedrijven en zeven bagage-afhandelaars. Vooral aan dat laatste aantal hoopt de luchthaven iets te kunnen doen, om zo concurrentie op arbeidsvoorwaarden te verminderen.

Vakbonden FNV en CNV zijn blij met de deal. Werken op Schiphol wordt zo een stuk aantrekkelijker en het is een stap in de goede richting om de problemen op te lossen, stellen ze in een verklaring.

Schiphol-topman Dick Benschop wil ervoor zorgen dat deze problemen in de zomervakantie niet meer voorkomen.
Lees meer over
Dick BenschopSchiphol