Problemen nog niet voorbij

Schiphol herstelt fors door terugkeer reizigers na corona

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPSchiphol herstelt fors door terugkeer reizigers na corona
RTL

Schiphol Group heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een flink herstel geboekt. Dat had de luchthavenuitbater grotendeels te danken aan de terugkeer van reizigers na corona.

Schiphol Group, waar ook de luchthavens Eindhoven en Rotterdam The Hague onder vallen, verwacht dat het herstel in de tweede helft van het jaar aanhoudt.

Op Schiphol groeide het aantal passagiers met 324 procent ten opzichte van de eerste helft van 2021. Voor alle Nederlandse vliegvelden van de groep bedroeg de groei van het aantal passagiers 359 procent.

'Groei zet door'

Het bedrijf verwacht dat de groei doorzet, maar het aantal vluchten op Schiphol gaat waarschijnlijk niet meer op het oude niveau komen. "Een volledig herstel van het verkeer tot het niveau van vóór de pandemie blijft onzeker en is afhankelijk van de ontwikkeling van COVID-19", aldus Schiphol. Ook het besluit van het kabinet dat Schiphol vanaf eind 2023 nog maar 440.000 vluchten per jaar mag uitvoeren speelt hierbij mee. 

Het totale aantal vluchten zal dit jaar uitkomen tussen de 392.000 en 413.000. Daarmee zullen tussen de 51 en 55 miljoen passagiers uitkomen, stelt het bedrijf. 

Schiphol gaat reizigers compenseren voor gemiste vluchten
Lees ook

Schiphol gaat reizigers compenseren voor gemiste vluchten

Problemen nog niet opgelost

Schiphol kampte de afgelopen tijd ook met flinke problemen door personeelstekorten. Daardoor ontstonden lange rijen en moesten mensen uren buiten wachten om door de beveiliging heen te komen. 

Volgens Schiphol-CEO Dick Benschop gaat het inmiddels iets beter. "Dankzij de genomen maatregelen verbetert ons serviceniveau stap voor stap", zegt hij in een statement. Benschop belooft te blijven werken aan een betere service op de luchthaven. 

Onderliggend verlies

Onderaan de streep maakte Schiphol Group een winst van 65 miljoen euro, tegen een verlies van 140 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. Maar de winst wordt vertekend door verschillende zaken, zoals de waardestijging op vastgoedbeleggingen en de ontvangen NOW-overheidssubsidies.

Een beter beeld van hoe het gaat geeft het onderliggende nettoresultaat, en dat was nog 33 miljoen negatief. Dat is wel minder groot dan het grote verlies van 257 miljoen euro in de eerste helft van 2021.

Lees meer over
Schiphol