Aandelen beloofd

Ontslagen directeur Visma-dochter eist 22 miljoen, krijgt 150.000 euro

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPOntslagen directeur Visma-dochter eist 22 miljoen, krijgt 150.000 euro
RTL

Een ex-directeur van een Nederlandse dochter van automatiseringsgigant Visma eist 22 miljoen euro van zijn oud-werkgever. Volgens de man had het bedrijf hem aandelen beloofd, maar die nooit gegeven. De rechter kent hem slechts 150.000 euro toe. De directeur overweegt vervolgstappen.

Dat bevestigt de ex-directeur na vragen van RTL Z over een onlangs openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Amsterdam.

Onterecht ontslagen

Volgens het hof werd de financieel directeur ontslagen na fouten van de werkgever, en heeft hij daarom recht op 150.000 euro aan ontslagvergoedingen. Maar het hof liet zich niet uit over de door de man geëiste aandelen of schadevergoeding.

De man werkte sinds 2012 als financieel directeur van Nmbrs, een bedrijf dat software maakt voor personeelszaken. In mei 2019 viel de man uit met burn-outklachten. In juli 2021 meldde hij zich weer beter, maar ging uiteindelijk niet meer aan de slag.

Functie overbodig

Volgens zijn werkgever waren de taken van de directeur tijdens zijn ziekte op een andere manier waargenomen, en was zijn functie daardoor overbodig geworden.

Dit zijn de meest opvallende ontslagzaken van 2022
Lees ook

Dit zijn de meest opvallende ontslagzaken van 2022

Inmiddels was ook een conflict ontstaan over een omstreden aandelenpakket. Volgens de financieel directeur was bij zijn aantreden beloofd dat hij aandeelhouder zou worden, en zo zou kunnen meedelen in de waardestijging van het groeiende bedrijf.   

Eis: 22 miljoen euro

Zijn werkgever had de financieel directeur echter nooit de beloofde aandelen gegeven. Omdat Nmbrs in 2020 was verkocht aan Visma, kon de directeur uiteindelijk geen aandelen meer krijgen. In de zomer van 2021 claimde de man uiteindelijk ruim 22 miljoen euro als schadevergoeding van het bedrijf.

Niet veel later vroeg het softwarebedrijf het UWV toestemming om de arbeidsovereenkomst met de financieel directeur te ontbinden. De uitkeringsinstantie gaf daarvoor echter geen groen licht, omdat het bedrijf niet bewees dat de functie van de man daadwerkelijk was vervallen.

Ontslag

Vervolgens stapte Nmbrs naar de kantonrechter, die in februari 2022 wel toestemming gaf om de man op straat te zetten wegens het vervallen van zijn functie. De ex-directeur kreeg daarbij slechts een transitievergoeding van 25.000 euro toegewezen.

De ex-directeur liet het daar echter niet bij zitten, en ging in hoger beroep. Uit de onlangs openbaar geworden uitspraak blijkt dat het Amsterdamse gerechtshof de man grotendeels gelijk heeft gegeven. In tegenstelling tot de kantonrechter vindt het hof dat de man niet ontslagen had mogen worden wegens het vervallen van zijn arbeidsplaats.

Omdat de ex-directeur zelf erkende dat de arbeidsverhouding onherstelbaar is verstoord, mag de arbeidsovereenkomst van het hof uiteindelijk toch ontbonden worden. Wel wijt het hof die verstoorde verhouding aan de werkgever.

150.000 euro

Volgens de rechters had het bedrijf de functie van de man niet tijdens zijn ziekte structureel anders mogen inrichten. Ook vindt het hof dat de werkgever de directeur aandelen had beloofd, en die belofte niet was nagekomen.

Omdat de verhoudingen daardoor verzuurd raakten, heeft de directeur nu recht op een zogenoemde billijke vergoeding van 125.000 euro, bovenop de eerder toegekende transitievergoeding van 25.000 euro.

Geen aandelen

Toch is de uitspraak geen volledige overwinning voor de ex-directeur. Het hof voelde zich namelijk niet bevoegd om het bedrijf te verplichten de aandelen alsnog toe te kennen, of de man de gewenste miljoenenvergoeding te geven.

Omdat het bedrijf inmiddels is overgenomen, kan het de man inmiddels geen aandelen meer geven. En de hoogte van een eventuele schadevergoeding kwam volgens het hof tijdens de rechtszaak te weinig aan de orde, om zich erover te kunnen uitlaten.

Mogelijk vervolgstappen

De ex-directeur zegt grotendeels blij te zijn met de uitspraak, en juridische vervolgstappen te overwegen om nog een schadevergoeding voor de niet geleverde aandelen te krijgen.

Advocaat Matthijs Bos van de werkgever laat weten dat het bedrijf 'betreurt dat er een procedure moest plaatsvinden, maar dat het zich neerlegt bij de uitspraak van het hof'. Over de vraag of Nmbrs de directeur nog een handreiking wil doen in de kwestie rond de aandelen, wil hij geen uitspraken doen.

Lees meer over
Visma