Beurs

Rente nul, beurs op record, waarin moet je nu nog beleggen?

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyRente nul, beurs op record, waarin moet je nu nog beleggen?
RTL

Op de bank krijg je bijna geen rente, op veel staatsleningen moet je geld toeleggen en de Amerikaanse S&P 500-index sloot gisteren op een record. Is er nog een plek waar je met je geld naartoe kan?

Als je je geld op de bank zet, dan krijg je bij de grote Nederlandse banken nog maar 0,03 procent rente en op twee rekeningen krijg je zelfs precies 0 procent. Daarmee blijf je achter bij de inflatie, terwijl je ook nog eens vermogensrendementsheffing moet betalen.

Obligaties leveren eveneens weinig op. Het rendement op tienjaars staatsleningen van Nederland en Duitsland is zelfs negatief. Aandelen hebben het de afgelopen jaren prima gedaan. De AEX-index staat rond het hoogste punt sinds juni 2001. De Amerikaanse brede S&P 500-index bereikte gisteren zelfs een nieuw record.

Wall Street op record door mogelijke renteverlaging Fed
Lees ook

Wall Street op record door mogelijke renteverlaging Fed

Aandelen lijken duur

De aandelenmarkten lijken duur, maar je moet de vergelijking maken met alternatieve beleggingen, zoals obligaties, en dan blijkt dat obligaties nog veel duurder zijn, legt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus uit.

Het rendement op aandelen ten opzichte van obligaties is historisch gezien eigenlijk hoog, laat hij zien. Als het rendement op een belegging in aandelen hoger is dan het rendement op obligaties, dan zijn aandelen relatief goedkoop. Dat is nu het geval.

Dat zou er op wijzen dat er geen alternatief is voor aandelen, oftewel 'there is no alternative (Tina)'.

© RTL Z / Thomson Reuters

Spaarrente eigenlijk te hoog

De enige beleggingscategorie die niet goed geprijsd is, zijn spaarrekeningen, zegt analist Corné van Zeijl. Banken moeten rente betalen als ze geld stallen bij de Europese Centrale Bank (ECB), maar op je spaarrekening krijg je juist nog rente, legt hij uit.

Hij denkt dat het verstandig is om relatief veel in contanten aan te houden.

Aandelen

Van Zeijl vindt aandelen nu niet duur, maar daar staat wel tegenover dat hij denkt dat de bedrijfswinsten zullen dalen en dan stijgt de waardering (de koerswinstverhouding) van aandelen juist.

Dan is het niet ideaal om in aandelen te zitten, aldus Van Zeijl. Maar aan de andere kant zijn beleggers nu erg terughoudend en dat is in principe gunstig, denkt hij. Want niet-enthousiaste beleggers kunnen wél enthousiast worden en dan kunnen de koersen stijgen, legt hij uit.

Lees meer over
Corné van ZeijlJerome PowellMario DraghiECBFederal ReserveBeleggenObligatieRenteVerenigde Staten