Beurs

Nieuw wapen China in handelsoorlog: yuan afgewaardeerd

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© AFPNieuw wapen China in handelsoorlog: yuan afgewaardeerd
RTL

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China is verder geëscaleerd. De Chinese munt yuan is minder waard geworden ten opzichte van de dollar, en dat is tegen het zere been van president Trump. "De heren lijken verder van elkaar verwijderd dan ooit."

Vrijdag was de wisselkoers nog één dollar voor 6,88 yuan, vanochtend verlaagde de Chinese centrale bank de yuan verder in waarde. Een dollar is nu ruim 7 yuan waard, waarmee de Chinese munt op zijn zwakst staat ten opzichte van de Amerikaanse in ruim tien jaar tijd, meldt de New York Times.

"Protectionistische maatregelen en het opleggen van tariefverhogingen", meldt de Chinese centrale bank als reden voor de verlaging, in een statement aan de Financial Times.

Manipuleren valuta

Hoe zwakker de Chinese munt ten opzichte van de dollar, hoe verleidelijker het is voor Amerikaanse bedrijven om spullen uit het land te importeren. En dat gaat ten koste van de eigen economie. 'Valutamanipulatie' is Trump al enige tijd een doorn in het oog.

Daarnaast heeft het land landbouwbedrijven die in handen zijn van de staat het bevel gegeven om even geen Amerikaanse agrarische producten in te kopen. In de afgelopen periode zakte de import al tot het laagste niveau in tien jaar tijd.

De Chinese maatregelen zijn een reactie op de extra importheffingen die president Trump vorige week aankondigde. Op Chinese goederen met een totale waarde van 300 miljard dollar gaan vanaf 1 september importheffingen van 10 procent gelden. Dat komt bovenop de al bestaande heffingen op 250 miljard dollar aan importen uit China.

'Vileine stap'

"Tit for tat: iedereen doet een klapje", verwoordt Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z, de huidige ontwikkelingen. Het laten zakken van de eigen munt is wel een 'vileine' stap, tegen het zere been van Trump, zegt hij. "Komt het ooit tot een deal?", vraagt Veenstra zich af.

"De heren lijken verder van elkaar verwijderd dan ooit", beaamt Hendrik Jan Tuch, analist van Aegon. "Het is ook geen geringe daling van de yuan, maar van meer dan 1 procent", benadrukt Tuch. "Dit is doelbewust, om aan te geven dat dit ook een wapen is dat China kan inzetten in deze economische oorlogsvoering."

Tijdrekken

En hoewel dat ook hoort bij het onderhandelingsproces tussen de twee economische grootmachten, begint tijd ook een factor te worden. Beide landen lijken ineens geen haast meer te hebben om het conflict tot een einde te brengen, ziet Tuch.

De Chinezen speculeren op een andere president dan Trump na de presidentsverkiezingen en Trump op zijn beurt gokt op de Federal Reserve die met een renteverlaging 'de beurs moet redden'. "Dan mag de overwinning (in de handelsoorlog, red.) ook wat later komen."

Maar Tuch betwijfelt zeer of de Amerikaanse strategie uiteindelijk gaat werken. Na de renteverlaging dook de beurs toch nog 5 procent in de min, 'vanwege de angst voor meer maatregelen'. Dat middel lijkt voorlopig dus niet sterk genoeg om de negatieve gevolgen van de dooretterende handelsoorlog te compenseren. 

Ook vandaag zijn er weer dalende beurskoersen te zien. De AEX stond rond 10.45 ruim 1,6 procent in de min.

Lees meer over
Donald TrumpXi JinpingHandelsoorlogValuta