Beurs

Dit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© GettyDit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil
RTL

Saoedi-Arabië heeft de plannen voor de beursgang van oliegigant Saudi Aramco afgestoft. Het mega-olieconcern zou in 2020 of 2021 naar de beurs willen gaan. Wat maakt Saudi Aramco zo bijzonder?

Saudi Aramco is een olie- en gasconcern. Daar zijn er wel meer van, maar Saudi Aramco is groot, heel erg groot. Het is één van de grootste ondernemingen in de wereld en verreweg het grootste olie- en gasbedrijf.

Het is goed voor ongeveer één op de tien vaten die wereldwijd naar boven wordt gehaald.

'Plannen 'grootste beursgang ooit' van Saudi Aramco uit de kast gehaald'
Lees ook

'Plannen 'grootste beursgang ooit' van Saudi Aramco uit de kast gehaald'

Drie keer Shell

In 2018 pompte het maar liefst 13,6 miljoen vaten olie per dag op, tegen 3,7 miljoen voor Shell. ExxonMobil en BP produceerden net wat meer olie dan Shell, maar deze drie giganten zijn bij elkaar kleiner dan Saudi Aramco.

In termen van winst versloegen de Saoediërs de rest al helemaal. Vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 111 miljard dollar, oftewel ruim 4,5 keer zoveel als Shell.

Beursplannen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Shell, ExxonMobil en BP is Saudi Aramco volledig in handen van de staat. De Saoedische regering wil echter een deel van de aandelen naar de beurs te brengen.

Begin 2016 waren daar ook al plannen voor, maar later leek de beursgang in de ijskast te zijn beland.

Khashoggi en duurzaam

De kwestie rond de journalist Khashoggi, die in het Saoedische consulaat in Istanboel bleek te zijn vermoord, was niet goed voor het imago van Saoedi-Arabië.

Verder is er steeds meer aandacht voor de opwarming van de aarde door het verbranden van fossiele brandstoffen, waardoor het in de markt zetten van een oliebedrijf geen sinecure is.

Toch denkt de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, dat in ieder geval tot en met 2040 de totale wereldwijde vraag naar olie nog blijft stijgen.

Volgens de Wall Street Journal wordt de beursgang nu opgepakt omdat Saudi Aramco dit voorjaar met gemak een obligatielening van 12 miljard dollar kon plaatsen, terwijl verder de regering zou denken dat de internationale woede over de moord op Jamal Khashoggi aan het afnemen is.

Tussen de 1,2 en 2 biljoen

De Saoedische kroonprins Bin Salman ging eerder uit van een totale waarde van Saudi Aramco van zo'n 2 biljoen dollar. Daarmee zou het meer waard zijn dan Apple en Amazon samen.

Volgens de Arab Weekly zou de waarde nu eerder tussen de 1,2 en 1,5 biljoen dollar liggen, dat is wel nog altijd meer dan bedrijven als Apple, Amazon of Microsoft. Volgens persbureau Reuters gaan bankiers uit van een waarde van zo'n 1,5 biljoen. 

Eerder was er sprake van dat in eerste instantie 5 procent van de aandelen via de beurs zou worden verkocht: goed voor een opbrengst van zo'n 100 miljard dollar. Mogelijk wordt dat dus wat minder.

Overheidsfinanciën

Saoedi-Arabië kan de opbrengst goed gebruiken. Bin Salman wil de opbrengst gebruiken om de economie minder afhankelijk maken van oliewinning. Het land lijdt onder de gedaalde olieprijs, die nu rond de 58 dollar staat. In het najaar van 2014 was dat nog meer dan 100 dollar. Verder geeft het land te veel uit. Het IMF denkt dat het begrotingstekort van de overheid dit jaar op 7 procent van het bbp zal uitkomen.

Het is gezien die verwachtingen misschien niet vreemd dat Saudi Aramco over het eerste halfjaar een dividend van 46,6 miljard dollar (waaronder een speciaal dividend van 20 miljard dollar) uitkeerde aan Saoedi Arabië, nu nog de enige aandeelhouder.

Het land zou een olieprijs van tussen de 80 en 85 dollar per vat nodig hebben om uit te komen met de begroting.

Lagere winst

Saudi Aramco zelf had in het eerste halfjaar ook last van de dalende olieprijzen. Verder stegen de kosten. Dat leidde tot een winstdaling van 12 procent. De nettowinst kwam desondanks uit op het respectabele bedrag van 46,9 miljard dollar.

Het concern heeft de laatste tijd de activiteiten verbreed. Zo kocht het dit voorjaar 70 procent in de Saoedische chemiegigant Sabic. Saudi Aramco wil ook zijn downstream-activiteiten versterken. Dat zijn onder meer de raffinage en verkoop van brandstoffen. De Saudi's kondigden daarom aan zich ook in te kopen in de raffinage en petrochemische tak van het Indiase Reliance. Saudi Aramco koopt voor 15 miljard dollar een belang van 20 procent van die divisie.

Lees meer over
Saudi AramcoBeursgangEffectenbeursBeleggenSaoedi-Arabië