Forse verliezen en winsten

Corona én records: 2020 was een bijzonder beursjaar

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Marcel AntonisseCorona én records: 2020 was een bijzonder beursjaar
RTL

Tegen de verwachtingen in bleek 2020 in crisistijd toch een uitstekend beursjaar te zijn. Er werden zelfs records geboekt op Wall Street. De brede Amerikaanse S&P 500-index en technologie-index Nasdaq staan rond het hoogste punt ooit, terwijl corona nog lang niet overwonnen is.

Records zijn er niet overal. Onze AEX-index staat nog niet op een record, maar dat komt doordat de AEX, in tegenstelling tot de S&P 500, geen herbeleggingsindex is.

Bij de berekening van de S&P 500 wordt ervan uitgegaan dat ontvangen dividenden weer in aandelen uit die index worden gestoken. Als dat bij de AEX ook het geval zou zijn, dan zou ook de AEX op recordhoogte staan.

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners
Lees ook

Voor het eerst beleggen? Dit zijn de tips voor beginners

Corona

Dat het zo goed gaat op de beurs klinkt raar, het is toch het jaar waarin de coronacrisis ons en de economie in zijn greep houdt?

Beursjaar 2020 had twee gezichten. Het jaar begon goed, maar de komst van het coronavirus zorgde vanaf medio februari voor een vrije val van de AEX van 36 procent. Het leek een beursjaar om snel te vergeten.

Volhouders beloond

Maar toen de lockdowns in Nederland en daarbuiten werden versoepeld, herstelden de koersen snel. Vanaf november zorgde nieuws over vaccins voor extra optimisme. Beleggers die bleven zitten zijn beloond: de AEX steeg dit jaar per saldo met ruim 3 procent.

Dat komt doordat de AEX sinds het dieptepunt met maar liefst 60 procent steeg. De Nasdaq won zelfs meer dan 90 procent.

Techfeestje

Die koersexplosie werd vooral gedragen door techbedrijven. "Voor de beleggers die daarin zaten was het feest", zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Doordat we meer thuiswerken en door lockdowns werken we meer in de cloud, vergaderen we via Zoom, netflixen we vaker en kopen we meer online. Dat stuwt de omzet van concerns als Amazon, Google, Microsoft, Apple, Netflix en Zoom.

Goud voor Adyen

In Nederland is dit jaar Adyen de winnaar in de AEX. De koers van het bedrijf dat elektronische betalingen mogelijk maakt steeg dit jaar maar liefst 169 procent.

Adyen profiteerde onder meer van de hogere aankopen van consumenten in webwinkels, legt Versteeg uit.

Chips

Andere Nederlandse winnaars zitten eveneens in de techhoek: ASMI en ASML, plus midkapper Besi, die machines maken waarmee bedrijven als Intel en TSMC chips produceren.

"Consumenten kopen nu immers sneller een nieuwe telefoon, computer of beeldscherm en daar zijn allemaal chips voor nodig", aldus Versteeg.

Takeaway, Ahold en PostNL

Een andere topper is Prosus. Dat heeft een belang van 31 procent in het Chinese techconcern Tencent, waarvan de koers met de helft toenam.

Verder staan Just Eat Takeaway.com en supermarktketen Ahold Delhaize op winst. Doordat restaurants dicht zijn, bestellen en kopen we meer eten en dat is goed voor de koersen.

Ook midkapper PostNL doet het goed, met een koerswinst van zo'n 40 procent. Het heeft de handen vol aan het bezorgen van al onze pakketjes.

Verliezers

Daar tegenover staan de verliezers van de coronacrisis. Zo daalde de koers van verhuurder van winkelcentra Unibail-Rodamco-Westfield dit jaar met 53 procent.

Door lockdowns lopen winkeliers omzet mis en consumenten kopen veel vaker online in plaats van in een stenen winkel. Dat drukt de inkomsten en de waarde van de panden.

ABN Amro, ING en Shell

Er zijn meer bedrijven waarvan de koers kelderde. Zo zijn beleggers bang dat banken als ABN Amro en ING een deel van hun uitgeleende geld niet terugkrijgen als bedrijven failliet gaan. Verder hebben ze onder meer last van de lage rente. Hun koers daalde dit jaar respectievelijk 49 procent en 26 procent.

Verder vliegen en rijden we minder, waardoor de olieprijs is gedaald en dat raakt Shell (-43 procent), terwijl midkapper Fugro (-62 procent) minder opdrachten krijgt van olie- en gasbedrijven. 

Ook midkapper Air France-KLM dat aanzienlijk minder kan vliegen en waarvan de koers halveerde kreeg klappen.

Achterblijvers halen tech nog niet in

Veel achterblijvers, zoals Shell en ING, zijn sinds begin november flink hersteld. Beleggers lopen namelijk vooruit op het vaccineren van mensen en het verwachte herstel voor de economie dat daaruit zou moeten voortvloeien.

Toch blijven deze fondsen over heel 2020 gezien nog achter bij techaandelen.

Lees meer over
Jos VersteegAdyenASMIASMLBesiProsusTakeaway.comAhold DelhaizePostNLUnibail RodamcoABN AMROING GroupShellFugroAir France KLMBeleggenCoronacrisis in NederlandWall StreetDow JonesAEXThuiswerken