3 miljoen passagiers

Meer reizigers op Schiphol, maar nog lang niet op oude niveau

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPMeer reizigers op Schiphol, maar nog lang niet op oude niveau
RTL

Ongeveer 3 miljoen reizigers hebben in juli Schiphol aangedaan. Dat zijn er veel meer dan een jaar eerder, toen de teller vanwege de coronacrisis op 1,3 miljoen bleef steken. Vergeleken met 2019 is het echter maar een schijntje. Toen deden twee keer zoveel reizigers als nu de Amsterdamse luchthaven aan.

Dat blijkt uit de cijfers van de luchthaven over juli 2021, die RTL Z vergeleek met die van 2019 en 2020. We reizen met name binnen Europa, het aantal intercontinentale vluchten bleef achter.

Een kleine kanttekening: van de 3 miljoen passagiers, bleven 1,3 miljoen reizigers niet in Nederland. Ze hadden een overstap. Dit zijn 650.000 unieke passagiers, die in de internationale telwijze twee keer worden geteld: als passagier bij aankomst en als passagier bij vertrek.

29.000 vluchten

Schiphol is herstellende, ook in april, mei en juni van dit jaar reisden meer passagiers via de luchthaven, vergeleken met dezelfde maanden in 2020.

Die trend zet in de zomer door. Het aantal vluchtbewegingen verdubbelde in juli ten opzichte van 2020 naar 29.000. Dat komt met name omdat we meer op vakantie gaan en meer zakelijk vliegen, de vervoerde vracht in tonnen steeg amper. Steker nog: het aantal vrachtvluchten daalde met ongeveer 20 procent.

Dat de totale hoeveelheid vracht wel iets steeg, komt doordat er ook veel goederen met gewone passagiersvliegtuigen meegingen. Die vlogen in 2020 minder, daardoor moesten er toen meer vrachtvliegtuigen worden ingezet.

Schiphol snoeihard geraakt door coronacrisis: verlies van 563 miljoen
Lees ook

Schiphol snoeihard geraakt door coronacrisis: verlies van 563 miljoen

Verlies

Het gaat met onze nationale luchthaven al veel beter dan vorig jaar, maar slechter kon ook bijna niet. Schiphol kreeg vorig jaar keiharde klappen door de coronacrisis. Onderaan de streep sloeg de winst van 355 miljoen uit 2019 om in een verlies van 563 miljoen euro. Het aantal passagiers daalde met 71 procent.

Schiphol Group wist de kosten met 209 miljoen euro (20 procent) te verlagen. Anders zou het verlies nog hoger zijn geweest. In het kader van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kreeg Schiphol Group 112 miljoen euro van de overheid.

2025

Naar verwachting -uitgaande van het aantal passagiers- wordt het nu ook nog geen jubeljaar. Pas op zijn vroegst in 2023 en misschien pas in 2025 is het aantal passagiers weer terug op het niveau van 2019, zei topman Dick Benschop eerder.

Hij verwacht voor 2021 een herstel tot 27 à 37 miljoen passagiers.

Lees meer over
SchipholLuchtvaartCoronacrisis in NederlandVakantieToerismeLogistiekReizen