AEX breekt door de 800 punten: steeg dit jaar al 28 procent
De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse aandelenbeurs is vandaag door de grens van de 800 punten gegaan. Dat betekent dat de AEX het dit jaar uitstekend doet, maar wat zegt het nog meer?
Het gaat hard met de beurs. De AEX steeg dit jaar al met 28 procent. En daar komt voor beleggers het dividend, het deel van de winst dat wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, nog eens bij. Dat gaat om een procent of 3.
Eind maart eindigde de AEX voor het eerst sinds lange tijd boven de 700 punten en nu staan we dus nog eens 100 punten hoger. Het is natuurlijk wel zo dat een stijging van 700 naar 800 punten relatief kleiner is dan een toename van bijvoorbeeld 500 naar 600, oftewel: elke volgende grens van 100 punten is weer makkelijker te halen.
AEX doet het uitstekend
De AEX heeft het dit jaar tot nu toe beter gedaan dan de brede Amerikaanse S&P 500-index, die zo'n 18 procent steeg. In de AEX zit een flink aantal techfondsen die het dit jaar uitstekend hebben gedaan.
Zo staat chipmachinemaker ASMI ruim twee keer zo hoog als begin dit jaar en zwaargewicht ASML (een andere chipmachinebouwer) 91 procent hoger. De AEX is de laatste tijd steeds meer een techindex geworden en techaandelen doen het al een tijd erg goed.
Rond getal, meer niet
Maar wat zegt het nu we boven de 800 punten staan? "Het is een rond getal, daar zijn mensen dol op, maar verder zegt de grens van 800 punten helemaal niets", zegt Bob Homan, hoofd investeringen bij ING.
"De Nederlandse beurs wordt niet gestuurd door Nederlandse beleggers, de AEX beweegt gewoon mee met de internationale beurzen", zegt hij. Als zij omhoog gaan, gaat Amsterdam mee.
'Gaat om onderliggende aandelen'
Beleggers kijken meer naar internationale beurzen, maar als bijvoorbeeld de Amerikaanse brede S&P 500-index op een rond getal staat, dan zegt dat op zich ook weer niets, aldus Homan.
Daarbij zijn het de onderliggende aandelen, zoals ASML, Philips, Shell en Unilever, die de stand van de AEX bepalen, aldus Homan. "En die staan helemaal niet op een rond getal."
'Vooral voor Nederlandse particulieren'
Verder heeft de AEX weinig relevantie voor professionele beleggers, voegt Errol Keyner, adjunct-directeur bij de VEB, de vereniging van particuliere beleggers toe. "Die kijken voor Europese aandelen naar de Eurostoxx 50. Het is voor Nederlandse particuliere beleggers leuk om te volgen, omdat je een Nederlander bent."
Hij verwijst verder ook naar zwaargewicht ASML, dat met een koersstijging in het jaar tot nu toe van ruim 80 procent, de beurs flink omhoog heeft getrokken. Als een aandeel dat veel minder zwaar meeweegt in de index het net zo goed doet, dan tikt dat veel minder aan.
'AEX is goedkoper geworden'
Ondanks dat alles kan het bereiken van de grens van 800 punten wel de discussie op gang brengen of het niet te hard gaat, zegt Homan.
Zelf denkt hij van niet. Het is inderdaad hard gegaan dit jaar, maar de aandelen van bedrijven die in de AEX zitten zijn dit jaar zelfs nog wat goedkoper geworden, zegt hij.
'Winsten stegen meer dan de koersen'
Zo is de AEX weliswaar al met 28 procent gestegen, maar de winsten van AEX-fondsen in het eerste halfjaar al met 51 procent, aldus Homan. En voor 2021 als geheel wordt in de markt uitgegaan van een winstgroei van maar liefst 67 procent in vergelijking met vorig jaar.
Uiteraard was 2020 niet zo'n goed jaar voor veel AEX-bedrijven, maar niettemin vindt Homan de waardering van AEX-bedrijven niet overspannen.
Daarbij zijn de verwachtingen voor de winstgroei van AEX-bedrijven dit jaar gestegen ten opzichte van de eerdere taxaties. Verder denkt Homan ook dat de rente laag zal blijven en een lage rente is goed voor de meeste aandelen.