Lagere LNG-prijzen

Winst Shell keldert, bedrijf maakt miljarden over aan beleggers

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP / Robin van LonkhuijsenWinst Shell keldert, bedrijf maakt miljarden over aan beleggers
RTL

Het is Shell ondanks de hoge energieprijzen niet gelukt om de recordwinst van 18 miljard in de maanden april, mei en juni te evenaren in het derde kwartaal. De winst daalde met maar liefst 63 procent. Toch keert het bedrijf nog eens miljarden uit aan beleggers. Ondanks Shell's duurzaamheidsbeloften komt bijna alle winst overigens nog steeds uit fossiele energie.

In het derde kwartaal was de winst van Shell onderaan de streep 6,7 miljard dollar, omgerekend 6,6 miljard euro. Dat is natuurlijk een enorm bedrag, maar in het tweede kwartaal was dat nog 18,2 miljard dollar.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar deed Shell het wel veel beter: toen leed het namelijk een verlies van 447 miljoen dollar. 

Schommelende LNG-prijs

De forse winstdaling ten opzichte van het tweede kwartaal komt voor een deel doordat de handel in vloeibaar aardgas (LNG) minder winstgevend was voor Shell. Dat klinkt raar, want de LNG-prijs steeg in het derde kwartaal in vergelijking met drie maanden ervoor. Maar Shell had last van de schommelende prijzen en hogere kosten.

Nieuwe topman moet Shell schoner tijdperk inloodsen: 'Laat je ingenieurshart spreken'
Lees ook

Nieuwe topman moet Shell schoner tijdperk inloodsen: 'Laat je ingenieurshart spreken'

Verder had Shell te maken met lagere marges bij de raffinage van olie en bij de chemische activiteiten. Daarnaast boekte Shell een verliespost van 4,4 miljard dollar in als gevolg van verliezen op derivaten.

Bijna alle winst uit olie en gas

Shell ligt al tijden onder vuur, omdat het nog vooral een olie- en gasconcern is. Hernieuwbare energie is nog een relatief klein deel van Shell. Zo halveerde in het derde kwartaal de ebitda-winst (dat is de winst vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) bij deze tak tot bijna 530 miljoen dollar. Dat is slechts 2,5 procent van de totale ebitda-winst van ruim 21 miljard dollar. 

Cadeautjes voor beleggers

Aandeelhouders van Shell zal het een rotzorg zijn, voor hen heeft Shell leuke extraatjes in het vooruitzicht. Zo wil Shell in het vierde kwartaal de winstuitkering aan beleggers met 15 procent verhogen. Daarnaast wil het 4 miljard dollar extra uittrekken om eigen aandelen in te kopen.

Als een bedrijf eigen aandelen inkoopt wordt de winst in de jaren daarna verdeeld over minder aandelen, wat de winst per aandeel stuwt. Dat is weer goed voor de beurskoers.

In het afgelopen kwartaal werd al een aandeleninkoopprogramma van in totaal 6 miljard dollar afgerond.

Kritiek

De cadeautjes voor aandeelhouders komt Shell op kritiek te staan. Van Mark van Baal van de activistische beleggingsclub Follow This bijvoorbeeld. Hij vindt dat Shell de hoge winsten uit olie en gas moet gebruiken om veel meer te investeren in duurzame energie.

"Je kunt niet beweren in transitie te zijn als minder dan 14 procent van je investeringen naar duurzame energie gaat en minstens 86 procent van je investeringen blijven gaan naar fossiele brandstoffen", zegt Van Baal. 

In onderstaande video zie je waarom Shell niet alles in groene energie investeert:

Lees meer over
ShellOlieprijs