Business

Met miljardenschenking aan stichting helpt Soros vooral zichzelf

Door Sjors Rodenburg··Aangepast:
© ANP/EPAMet miljardenschenking aan stichting helpt Soros vooral zichzelf
RTL

Miljardair George Soros heeft afgelopen jaren bijna 18 miljard dollar overgeheveld naar zijn Open Society Foundations. Hiermee ontloopt de filantroop een flinke belastingaanslag die fondsmanagers vanaf 2018 moeten betalen op winsten die ze in het buitenland maken.

Gisteren berichtte The Wall Street Journal dat de 87-jarige Soros ruim driekwart van het vermogen van zijn investeringsfonds in zijn stichting pompt. Daarmee ontstaat volgens de krant het een na grootste goede doel in de Verenigde Staten. Alleen de Bill & Melinda Gates Foundation van Microsoft-oprichter Bill Gates en zijn vrouw is met een vermogen van ruim 44 miljard dollar een stukje groter.

Wereld beter maken

Natuurlijk wil de belegger met het enorme bedrag de wereld een beetje beter maken, maar ook speelt mee dat managers van hedgefondsen tot 1 januari 2018 gevrijwaard zijn van belasting op buitenlandse investeringen. Veel van deze rijke Amerikanen steken hun geld nu in stichtingen om de verschuldigde belastingen te compenseren.

Terwijl Soros altijd heeft gepleit voor meer belasting voor de rijken maakt hij zelf maar al te graag gebruik van trucjes. Door een maas in de wet hoeven fondsmanagers geen belasting te betalen over de vergoedingen die zij ontvangen van hun klanten. Die bedragen herinvesteren ze vervolgens in hun eigen fondsen, waar ze belastingvrij groeien.

Black Wednesday

Soros' investeringsfonds, Soros Fund Management, kan straks rekenen op 40 procent aan belasting als de investeerder zijn vermogen niet in een stichting stopt, berekende Bloomberg. Daarbovenop komen nog statelijke en gemeentelijke heffingen.

Handelaar Soros verdiende zijn geld op de beurs. Zijn bekendste klapper was op woensdag 16 september 1992 (Black Wednesday), toen hij meer dan één miljard dollar opstreek door tegen het Britse pond te speculeren. Zijn persoonlijke vermogen wordt door zakenblad Forbes geschat op 23 miljard dollar. Daarmee staat hij op plaats 29 op de lijst van rijkste mensen ter wereld.

Staatsvijand nummer één

Al sinds de jaren zeventig geeft de Joodse investeerder, die als kind de bezetting van de nazi's in geboorteland Hongarije overleefde, een deel van zijn geld aan verschillende goede doelen. Met zijn fondsenverstrekkende stichting ondersteunt de filantroop projecten op het gebied van mensenrechten, onderwijs en democratie.

De politiek-getinte activiteiten van Soros worden niet door iedereen met open armen ontvangen. De nationalistische Hongaarse premier Viktor Orbán ziet de weldoener door zijn pro-vluchtelingenstandpunt inmiddels als staatsvijand nummer één en probeert de door Soros opgerichte Central European University te sluiten. Vorige week werd bekend dat de universiteit in ieder geval nog een jaar open mag blijven. 

Lees meer over
George SorosGoede doelenHongarijeVerenigde Staten