Bier en échte ballen:

Bier en échte ballen: horeca zet in op jeu de boules en ping pong

Door Maaike Homan··Aangepast:
© Mooie BoulesBier en échte ballen: horeca zet in op jeu de boules en ping pong
RTL

Bier en ballen zijn niet alleen maar een uitstekende combinatie voor de vrijdagmiddagborrel. Bier en balsporten gaan ook goed samen, weten de ondernemers achter de Ping Pong Club en Mooie Boules. "Doorhalen tot diep in de nacht is op z'n retour."

Rogier van Genugten, type energiek en enthousiast, heeft het druk. De komende maanden opent hij, samen met zijn twee compagnons, zes nieuwe Mooie Boules. Naast een tweede locatie in Amsterdam zijn Rotterdam, Nijmegen, Eindhoven, Den Haag en Breda aan de beurt.

En er komt ook een Pong in Amsterdam, dat in het teken zal staan van bier en tafeltennis. Niet te verwarren dus met het drankspel beer pong. "Het gaat hard ja", grinnikt hij. Het concept, jeu de boules onder het genot van een drankje en goed eten, slaat aan.

Van nachtclub naar borrelcultuur

"Nederland heeft nu echt een borrelcultuur gekregen. Ik zie die verschuiving binnen de hele horeca." Een nacht doorhalen in de club, is op z'n retour zegt Van Genugten. "Mensen willen vroeger beginnen, iets doen met vrienden en andere mensen leren kennen."

Vanwege deze, wat hij noemt, 'sociale cohesie' kan hij daarom ook vaak probleemloos een vergunning krijgen bij gemeenten. "We bieden iets leuks aan voor families, vrienden, bedrijven, en gaan op tijd dicht. Weinig overlast dus." Geen wonder dus dat Mooie Boules niet het enige 'bier met échte ballen'-concept in Nederland is. 

Ping Pong Club

Zo opent vrijdag in Utrecht de Ping Pong Club dat bier en een drankje combineert met tafeltennis. De club komt in een loods langs het spoor vlakbij het centrum van Utrecht.

Naast tafeltennistafels, waaronder een ronde, en een bar is er ook een ruimte met tafels waar bordspellen gespeeld kunnen worden. Buiten moet een terras van 140 vierkante meter komen, met een volleybalveld en nog meer ping pongtafels.

Er is ook een ronde tafel bij de Ping Pong Club in Utrecht.© Studio Noun
Er is ook een ronde tafel bij de Ping Pong Club in Utrecht.

"We zitten net buiten het centrum en moesten dus iets doen om ons te onderscheiden", vertelt eigenaar Job Keja.

Hij kwam op het idee toen hij ging zitten met de ondernemers achter Gajes in de Bajes, de escaperoom in de oude gevangenis in het centrum van Utrecht. Lachend: "Eén van hen pretendeert goed te kunnen tafeltennissen. Zo kwamen we op dit idee." Eerder opende in Utrecht al indoor jeu de boules-bar JEU.

Samenwerking met brouwerij en topkok

Van Genugten van Mooie Boules vreest deze concurrentie niet, al staat de stad Utrecht ook op zijn wensenlijst. "Ik vind het wel mooi dat er nu een hele nieuwe markt ontstaat hiervoor. We houden gewoon vast aan onze eigen concept."

Het idee ervoor ontstond alweer jaren geleden toen hij met vrienden op een festival was. "Alles was er perfect: het eten, de muziek, de gezelligheid maar we wilden ook wat doen."  Dat werd jeu de boules, een concept dat hij daarna lanceerde op meerdere festivals. Na een pop-up boulesbar kwam er een eigen plek en nu de uitbreiding.

Rogier van Genugten.© Mooie Boules
Rogier van Genugten.

Naast een gezellig potje boulen staat de ondernemer op goede service en kwaliteit. Hij werkt daarom nauw samen met Swinkels Brouwerij. "Zij hebben diep in de buidel getast voor ons zodat we konden uitbreiden." Geld kwam er verder van de bank. Over bedragen wil Van Genugten geen uitspraken doen, noch over de omzet.

Deliveroo-concept in de keuken

Omdat koken wel 'echt een ander ding is' dan boulen en een bar (fris)dranken runnen, werkt hij samen met zes verschillende keukens. "Zie het als een soort Deliveroo-concept zonder bezorging." Zo kan er kip besteld worden van Armando’s en Indonesisch van de bekende chefkok Ron Blaauw.

"Die restaurants doen hun eigen investering binnen ons concept. Ron gaat nu ook mee met ons naar Rotterdam", vertelt Van Genugten. "Het is een goede naam die staat voor kwaliteit. Per stad willen we dan ook lokale restaurants aan ons binden."

Leegstaande gebouwen omtoveren

In Utrecht komt bij de Ping Pong Club in eerste instantie een kleine menukaart, met hapjes uit verschillende culturen. Als het terrasseizoen opent wil eigenaar Keja foodtrucks naar zijn locatie halen. Want ook hij zegt: "Een restaurant vergt een grote investering en eten klaarmaken, een keuken runnen, is echt een vak apart."

Hij kan het weten. Keja was één van de oprichters van Baut, een bar en restaurant in Amsterdam, dat ruim twee jaar heel succesvol was. De BV achter Baut, genaamd Nu of Nooit, richt zich op het tijdelijk en duurzaam exploiteren van leegstaande gebouwen. "Ook in Utrecht zitten we maximaal 2,5 jaar. Daarna wordt het tijd voor wat anders. Prima, vind ik zelf."

De ondernemer denkt dat het concept in Utrecht, waarin 1,5 tot 2 ton euro in geïnvesteerd wordt,  wel zal aanslaan. "Even ping pongen is een heerlijk tijdverdrijf voor vrienden. Lekker die telefoon even weg. Wie niet wil pongen kan een spelletje Mens-erger-je-niet gaan doen of lekker kletsen."

Personeel vinden 'wel een dingetje'

Het economische tij mee, gemeentes mee, de bank of investeerders (in het geval van Ping Pong Club) mee. De horeca-ondernemers hebben niets te klagen, al is het juiste personeel vinden wel een uitdaging.

Van Genugten: "We zoeken daarom ook ondernemers die met ons mee willen groeien. Wat wel helpt: wie bij ons werkt, raakt enthousiast en kent dan vaak anderen die ook wel bij ons willen komen werken."

Keja zegt dat het zoeken van geschikt personeel 'wel een dingetje' is. "Voor elke functie hou ik wel zes gesprekken. Ik wil iemand hebben die goed is en goed in het team past. Dan blijven ze ook."

Zelf steekt hij overigens ook graag de handen uit de mouwen. "Ik hou van afwassen, echt. Ik vind het wel lekker werk tussen al die vergaderingen door. Bovendien blijf ik zo betrokken op de vloer en haal ik kinderziektes er direct uit."

Lees meer over
Horeca