Familie De Rijcke 20 miljoen armer door duurzame investering

Ondernemersfamilie De Rijcke heeft 20 miljoen euro verloren aan de investering in het duurzame Twentse foliebedrijf Wiefferink. Onlangs verloor de familie ook een jarenlang slepende rechtszaak over deze zakelijke flop.
Dat blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof in Arnhem.
Biogassen
De familie De Rijcke werd in 2002 zeer vermogend toen ze haar drogisterijketen Kruidvat voor 1,3 miljard euro verkocht aan het Aziatische conglomeraat Hutchison Whampoa. Sindsdien investeert de familie een deel van dat vermogen via haar investeringsvehikel De Hoge Dennen.
Zo nam de familie in 2011 een meerderheidsbelang in folieproducent Wiefferink in Oldenzaal, met een omzet van zo'n 20 miljoen euro en 150 werknemers.
Veelbelovende investering
De nieuwe aanwinst was 'onbekend bij het grote publiek maar veelbelovend als maker van dakbedekking voor biogascentrales', schreef het FD destijds.
"Met een stevige klantenkring in het milieubewuste Duitsland en een groeiende opdrachtenstroom uit Frankrijk, Italië en Engeland zijn de verwachtingen hooggespannen", aldus de krant.
Kostbare flop
Nu blijkt dat het duurzame bedrijf voor de familie De Rijcke een kostbare flop is geworden. Omdat financier ING vreesde dat ze haar uitstaande leningen niet meer zou terugkrijgen, liet de bank Wiefferink begin 2015 veilen.
Omdat ING in ruil voor de leningen de aandelen van het bedrijf in onderpand had gekregen, kon de bank Wiefferink onder de kont van de familie De Rijcke vandaan verkopen.
Een koper, die volgens de familie De Rijcke overigens een stroman van ING was, betaalde 1 euro voor het duurzame bedrijf. Voordeel voor ING was dat Wiefferink zo niet failliet ging, waardoor de bank uitzicht bleef houden op de terugbetaling van de uitstaande leningen.
Naar de rechter
De familie De Rijcke liet het er echter niet bij zitten. Om de verkoop van het duurzame bedrijf ongedaan te maken, stapte de familie naar de rechter. Maar zoals nu blijkt, zonder succes.
Uit de gisteren openbaar geworden uitspraak van het hof blijkt dat de rechtbank in Almelo in 2017 al oordeelde dat ING de aandelen mocht verkopen. Ook het hoger beroep tegen die uitspraak heeft de familie De Rijcke nu dus verloren. Ook acht het hof niet bewezen dat de koper van Wiefferink een stroman van ING was.
Miljoenen foetsie
Uit de uitspraak blijkt eveneens dat de flop de familie De Rijcke veel geld heeft gekost. Haar investeringsvehikel zou circa 20 miljoen euro in Wiefferink hebben gestoken. Dat geld is nu foetsie.
Volgens de familie had het miljoenenverlies beperkt kunnen worden door de waardevolle delen uit het bedrijf te halen, en de vennootschap vervolgens te ontbinden. Zo zouden de aandeelhouders een beroep hebben kunnen doen op een fiscale aftrekpost, die hun verlies 4 miljoen euro had verminderd.
Bestuurssecretaris Peter van der Meijden van De Hoge Dennen wil de geflopte investering en de verloren rechtszaken niet toelichten. "Inhoudelijk gaan we hier geen enkele mededeling over doen."