Business

Van angst voor sluiting tot serieuze test: ondernemers over corona

Door RTL Z··Aangepast:
© Esther MaasVan angst voor sluiting tot serieuze test: ondernemers over corona
RTL

Concertzalen, musea, restaurants. Op zo'n beetje alle plekken waar normaal al snel meer dan honderd mensen samenkomen, is die gezelligheid geen vanzelfsprekendheid meer. Het coronavirus zorgt voor stille zalen, maar niet overal. "De wereld staat in de fik."

Het kabinet kondigde donderdag nieuwe maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en roept mensen op om zeker tot het einde van de maand zoveel mogelijk thuis te blijven.

Evenementen met meer dan honderd bezoekers zijn afgelast, zoals de eredivisiewedstrijden of musicals zoals Soldaat van Oranje. Het kabinet raadt aan om grote gezelschappen en het openbaar vervoer te mijden. En dat heeft enorme impact op de evenementen- en horecabedrijven van Nederland.

De nieuwe landelijke maatregelen tegen het coronavirus op een rij
Lees ook

De nieuwe landelijke maatregelen tegen het coronavirus op een rij

Foam is wel open

Veel musea zijn uit voorzorg dicht, zoals het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum. Fotografiemuseum Foam in Amsterdam is nog wel open. "Wij zijn een vrij klein museum waar vrijwel nooit honderd mensen binnen zijn", zegt een woordvoerder. Ze laat weten desondanks na te denken over sluiting.

Ook het Concertgebouw is dicht; alle concerten zijn voorlopig geannuleerd. "Publiek, musici en donateurs moeten we nu informeren over opvolging", zegt algemeen directeur Simon Reinink.

De instelling denkt nog na over wat er gebeurt met de verkochte kaarten en het personeel blijft waar het kan thuis. "Dit heeft een enorme financiële impact", weet de directeur.

Rijks gaat bezorgen

Overigens zijn er ook bedrijven die creatief omgaan met de crisis: Joris Bijdendijk, chef van restaurant Rijks, gaat maaltijden bezorgen. Ook kunnen mensen een maaltijd afhalen om niet in de drukte van een restaurant te hoeven zitten.

"Op die manier kunnen de mensen die we hebben zoveel mogelijk onze business blijven runnen", zegt hij. "Mensen mogen ook in het restaurant eten, zolang dat is toegestaan."

Poppodia 'bruisen' even niet

Poppodia, zoals Paradiso in Amsterdam, Patronaat in Haarlem of 013 in Tilburg verplaatsen concerten of lassen deze af. De Vereniging van Evenementenmakers (VVEM), met leden zoals AFAS Live, GelreDome en Rotterdam Ahoy, zegt de overheidsmaatregelen te betreuren, maar kan geen uitspraken doen over de impact daarvan.

"Elke organisator bekijkt in overleg met overheden welke passende maatregelen er genomen moeten worden", zegt de organisatie in een verklaring. Die kunnen ook verder strekken dan 31 maart.

Ook de concertzalen van Tivoli Vredenburg blijven leeg. "Nu is ons prachtige pand dat normaal gesproken bruist, helemaal donker", laat het bedrijf op Instagram weten. Tivoli nam dat besluit na een crisisoverleg met alle leidinggevenden, vertelt marketingmanager Lieke Timmermans. Het restaurant is wel open.

"Vooral onze zzp'ers hebben op dit moment geen werk. De mensen op kantoor krijgen nog wel doorbetaald", zegt Timmermans. "Er zijn 170 evenementen verzet of geannuleerd. We lopen duizenden mensen mis die geen biertje drinken of iets eten. Het heeft een enorme impact."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Cafés en restaurants zien veel annuleringen

Cafés en restaurants hoeven hun deuren namelijk nog niet te sluiten. Toch heeft het coronavirus ook hier impact, zei Koninklijke Horeca Nederlands (KNH) vandaag. Horecabedrijven worden volgens de organisatie keihard geraakt. Er zijn veel annuleringen en boekingen blijven uit, waardoor de omzetten kelderen.

Wie onder de honderd gasten blijft, hoeft nog geen grote schade te lijden, weet ondernemer Jacques Engelen. "We merken er niet megaveel van", zegt de eigenaar van een escaperoom, minigolflocatie en barbecuerestaurant Barbacoa in Houten.

Niet meer dan 100

Wel ziet hij annuleringen van bijvoorbeeld kinderfeestjes, bedrijfsfeestjes en etentjes van grote groepen. Maar veel daarvan worden verplaatst. "Klanten bellen ons op voor een nieuwe datum", zegt hij.

"We zorgen er vooral voor dat er niet meer dan honderd man binnen zijn, maar nu het iets rustiger is, halen we dat toch niet", zegt Engelen. Morgen zit zijn restaurant wel 'gewoon' vol, zegt de ondernemer.

Won Yip: wereld staat in de fik

Anders is de ervaring van horecamagnaat Won Yip. "De wereld staat in de fik", zegt de eigenaar van Amsterdamse zaken zoals Majestic, Fellows en Euro Pub, en restaurants in onder meer Londen. "Afgelopen weekend hebben we nog goed gedraaid, maar vanaf zondag is het één streep naar beneden. Het lijkt de grafiek van de AEX-index wel."

Toch maakt de bekende horecaondernemer zich geen zorgen. "Dat klinkt raar, maar ik zit al dertig jaar in het vak en ik zie dit als een serieuze stresstest." Die hebben zijn bedrijven de afgelopen jaren ook doorstaan, weet hij. "We zijn er sterker uitgekomen."

Eigen risico

Yip vindt dat de overheid afdoende maatregelen neemt. Dit is ook een onderdeel van ondernemen, vindt hij. Het hoort bij het risico, 'je krijgt het cadeau' en moet er zelf mee dealen. "Maar ik denk dat de helft van de ondernemers, zeker de beginnende zaken, het niet gaat overleven. Dit hakt er zo diep in. Het is wereldwijd."

Andere horecaondernemers adviseert hij om vooral het gesprek aan te gaan met alle partijen, van verhuurder tot leverancier. Zo kun je meer marge en tijd opbouwen. Ook kun je werktijdverkorting en uitstel van belastingen aanvragen. "Ga niet zitten wachten", aldus Yip.

Sluiten of niet: het is een dilemma

Chun Wai Man, eigenaar van van buffetrestaurant Yakimono in Houten kreeg na de laatste persconferentie van Rutte gelijk veel annuleringen te verwerken, vertelt hij. Grote groepen, maar ook tafels voor twee. "We denken al aan het slechtste scenario: dat alles dichtgaat", zegt hij.

Op een zaterdag zouden er normaal rustig tweehonderd mensen komen eten, nu zouden dat er nog twintig zijn. "Het is echt een dilemma." 

Dat geldt temeer voor een buffetrestaurant, zegt de ondernemer. "We moeten alles voorbereiden en als het niet gegeten wordt, dan gaat het weg."

Lees meer over
OndernemersHorecaCovid-19