'Praktijken voor fysiotherapie dreigen om te vallen'
Beroepsvereninging Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) is bang dat praktijken voor fysiotherapie zullen omvallen door het coronavirus. De organisatie stuurde maandag een brief naar de zorgverzekeraars om snel met een 'noodplan' te komen.
De praktijken worden veel minder bezocht dan normaal. Uit een inventarisatie van KNGF, een organisatie die naar eigen zeggen de belangen van bijna 19.000 aangesloten fysiotherapeuten behartigt, blijkt dat het bezoek in sommige gevallen met 80 procent is verminderd.
In het laatste advies van het kabinet wordt gesteld dat fysiotherapeuten, in tegenstelling tot ander fysieke beroepen, door kunnen gaan met hun vak. Wel met het dringende advies om zoveel mogelijk op afstand te doen, bijvoorbeeld via videobellen.
Meer dan 10 procent van de ondernemers heeft inmiddels zelf de deuren gesloten. "De sector is financieel uiterst kwetsbaar", zegt KNGF. Praktijkhouders hebben weinig reserves, terwijl de kosten doorlopen. "Ze declareren behandelingen bij de verzekeraars, en geen behandeling is geen uitkering", zegt een woordvoerder van de organisatie.
Noodplan
Voorzitter Guido van Woerkom stuurde maandag een brief aan koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. Hij roept op om een noodplan te maken. "In het kort komt het erop neer dat de kosten die nu niet worden uitgekeerd aan fysiotherapeuten, kunnen worden gebruikt om hen te ondersteunen", aldus de woordvoerder.
Volgens de organisatie is de onrust is groot en dreigt een golf van faillissementen. Dat heeft volgens KNGF grote consequenties voor de zorg op de korte en lange termijn.
Partijen om de tafel
De organisatie gaat daarom om de tafel met de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars Nederland noemt de brief een 'serieus signaal' en zegt dat er naast de eerste maatregelen voor acute zorg, zoals huisartsen en ziekenhuizen, nu ook wordt gekeken naar hulp voor andere zorgvormen.
"In afstemming met de overheid bespreken we nu wat nodig is om ook daar de beschikbaarheid van goede zorg voor verzekerden te garanderen", zegt woordvoerder Koen Venekamp. "We zetten ons maximaal in om er snel meer duidelijkheid over te kunnen geven."