Zzp'er tijdens de coronacrisis: waar heb je recht op?

Door Jelle Maasbach··Aangepast:
© RTL ZZzp'er tijdens de coronacrisis: waar heb je recht op?
Ondernemersspreekuur

Veel ondernemers worden hard geraakt door het coronavirus. In het RTL Z Ondernemersspreekuur proberen wij elke werkdag antwoord te geven op jullie vragen. Deel #10: de zzp'er en de noodregeling.

Om ondernemers in nood te helpen, heeft het kabinet een aantal maatregelen bedacht, ook voor zzp'ers. Zo is er bijstand voor zzp'ers en een noodloket. Toch is voor veel zelfstandigen nog niet alles helder, blijkt uit vragen die onze redactie binnenkrijgt. 

Minder dan 24 uur werken

Zoals voor onderneemster Nanda Vischschraper. Zij wil weten of er ook regelingen komen voor zzp'ers die per week gemiddeld minder dan 24 uur werken en die nu 'volledig brodeloos zijn geworden', zoals kapsters in verzorgingstehuizen.

Ook Arnold Smit vroeg zich af of hij hulp krijgt, op basis van zijn beroep en de uren die hij maakt. "Ik ben geluidstechnicus die op tijd van een week de agenda voor drie maanden zag leegstromen. Ik heb een feitelijk bedrijf buiten mijn woning en besteed meer dan 1225 uren in de zaak. Kom ik in aanmerking?"

Noodkreet zzp'ers over hulp overheid: 'Groepen ondernemers vallen buiten de boot'
Lees ook

Noodkreet zzp'ers over hulp overheid: 'Groepen ondernemers vallen buiten de boot'

Urenregeling en armoedegrens

De 1225 uren waar ondernemer Arnold het over heeft, is belangrijk voor de noodhulp. Je moet minimaal 1225 uren per jaar werken voor je bedrijf. Het is de norm die de overheid hanteert voor het recht op zelfstandigenaftrek en dus ook voor de regeling. 

Nanda valt daardoor dus buiten de boot. "We hebben er wel voor gelobbyd", zegt Roos Wouters van De Werkvereniging. Ze begrijpt niet waarom niet gewoon alle ondernemers gecompenseerd worden. "Kennelijk is de gedachte van de overheid dat mensen die minder dan 1225 uur werken er niet van rond hoeven te komen. Dat het een hobby is of dat ze ook een partner hebben met een salaris."

Volgens Wouters is het simpel: de regeling moet uitgebreider. "Kijk naar wie het nodig heeft en niet naar het aantal uren. Voorkom dat mensen onder de armoedegrens vallen. Kan je aantonen dat je het nodig hebt? Dan moet je het krijgen." Hoewel meer het eens zijn met Wouters, blijft de urennorm vooralsnog gelden.

Heb jij zelf ook een vraag?

Vul je vraag hieronder in, dan gaan wij hem beantwoorden met de hulp van deskundigen.

De vragen gaan ook onderdeel uitmaken van onze nieuwsuitzendingen op RTL Z. Het kan zijn dat onze redactie je benadert om je vraag op te nemen op video.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
OndernemersZZP'ersFlexwerkerBedrijfsfinancieringOndernemersspreekuurNoodloket