Ondernemen

Belastingdienst nog coulanter voor ondernemers: meer uitstel, soepeler voorwaarden

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPBelastingdienst nog coulanter voor ondernemers: meer uitstel, soepeler voorwaarden
RTL

De Belastingdienst gaat het nog wat makkelijker maken voor ondernemers om hun belastingen later te betalen. Het aanvragen van uitstel wordt eenvoudiger en er kan voor meer belastingen uitstel worden aangevraagd.

Dat heeft staatssecretaris Vijlbrief (D66, Financiën) bekendgemaakt. De Belastingdienst maakte eerder al bekend dat ondernemers die worden geraakt door de coronacrisis drie maanden uitstel kunnen vragen voor het betalen van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

De regel is dat de invordering direct wordt gestopt nadat de aanvraag binnen is gekomen bij de fiscus, zonder dat er eerst allerlei bewijzen moeten worden overlegd. Ook hoeft er geen invorderingsrente te worden betaald over de periode van het uitstel. Uitstel is dus gratis.

Ook de belastingrente, die de fiscus normaal in rekening brengt als een aanslag te laat kan worden vastgesteld (bijvoorbeeld omdat de aangifte niet juist was), wordt verlaagd naar bijna nul. Maar dat gaat pas in vanaf 1 juni.

Meer ademruimte

Om ondernemers nog wat meer ruimte te geven kunnen ze nu ook uitstel vragen voor het betalen van de kansspelbelasting, assurantiebelasting (verzekeringsbelasting), de verhuurdersheffing, milieubelastingen (energiebelasting, ODE, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting en belasting op leidingwater), accijnzen en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.

Ook is er inmiddels een formulier beschikbaar gesteld door de Belastingdienst waarmee ondernemers eenvoudig en snel online uitstel kunnen aanvragen.

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?
Lees ook

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?

G-rekening

Bovendien kunnen bedrijven met een zogeheten G-rekening, waarop geld gereserveerd staat voor betaling van loonheffing en btw en die normaal gesproken geblokkeerd is, toegang tot dit geld krijgen. Deze rekening wordt vooral gebruikt door uitzendbureau's en bouwbedrijven.

De G-rekening kan worden vrijgegeven voor het bedrag waarvoor uitstel is aangevraagd. Wel zo eerlijk: want andere ondernemers die uitstel vragen voor het afdragen van btw of loonheffing kunnen ook beschikken over dit geld. Sterker nog, dat is nu juist de bedoeling.

45 miljard euro

Want deze maatregelen zijn er allemaal op gericht om ervoor te zorgen dat bedrijven genoeg geld in kas houden om aan hun lopende verplichtingen te kunnen voldoen. Bijvoorbeeld het betalen van leveranciers en personeel.

Naar schatting kost dat de schatkist de komende maanden tot wel 45 miljard euro, hoewel dat geld in principe later dus alsnog grotendeels betaald zal moeten worden. Dat betekent ook dat de maatregelen het bedrijfsleven nu voor ongeveer 45 miljard euro aan lucht geven, om het de komende tijd uit te zingen.

Langer dan drie maanden? Toch bewijzen leveren

Voor bedrijven die langer dan drie maanden uitstel nodig hebben, gelden wel wat strengere eisen. Zij zullen dan op de proppen moeten komen met bewijzen waaruit blijkt dat de omzet flink is gedaald of het aantal boekingen is afgenomen.

Als de openstaande belastingrekening hoger is dan 20.000 euro moet er ook een verklaring van een externe deskundige, zoals een accountant, bij worden gevoegd.

Een woordvoerder van de fiscus laat weten dat 70 procent van de aanvragen tot nu toe voor een belastingschuld van minder dan 20.000 euro zijn ingediend.

Langer uitstel

Omdat de ondernemers het belastinggeld de komende maanden kunnen gebruiken om aan iets anders uit te geven, is de kans natuurlijk aanzienlijk dat over drie maanden er nog geen financiële ruimte is om de belastingschuld te betalen, waardoor langer uitstel voor veel ondernemers in de rede ligt.

"Bij langer uitstel kan je, zodra de onderneming straks hopelijk weer loopt, de belastingschuld die je door het uitstel nog moet betalen, ook over een langere termijn weer verdienen. Daarbij is het ook van belang dat de belastingrente en invorderingsrente die je normaal had moeten betalen nu op praktisch nul zijn gezet", aldus de woordvoerder.

Het kan wel zo zijn dat als je lang uitstel aanvraagt en krijgt, dat je op een bepaald moment toch weer rente zal moeten gaan betalen. Er is nog niet besloten hoe lang de rente op 0 blijft, dat zal afhangen van hoe de crisis zich verder ontwikkelt.

Werkgevers blij

Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat weten blij te zijn met de extra versoepelingen. "Dit helpt vele ondernemers, bijvoorbeeld in de glastuinbouw of toeleveranciers in de getroffen sectoren, om in deze barre tijden zoveel mogelijk euro's in hun bedrijf te houden nu dat er aan alle kanten uitvliegt en bedrijven en banen in gevaar komen."

Lees meer over
Hans VijlbriefBelastingdienstCoronavirus