Ondernemen

Verlenging coronamaatregels enorme klap voor evenementensector en horeca

Door Malin Kox··Aangepast:
© ANPVerlenging coronamaatregels enorme klap voor evenementensector en horeca
RTL

Geen Sneekweek, geen Lowlands en geen Vierdaagse. Grote en kleine zomerse evenementen gaan niet door omdat sommige coronamaatregelen met drie maanden zijn verlengd. "Alle rekenmachines geven nu rode cijfers."

Aan de ene kant is er berusting bij Willem Westermann, woordvoerder van de branchevereniging voor de evenementensector VVEM. "Wij zijn van het leuke dingen doen, mensen naar buiten lokken. Maar nu geldt: blijf binnen, tenzij. Dat hebben we te nemen, dat is even zo." 

Rode cijfers

Vanavond werd duidelijk in de persconferentie van premier Mark Rutte dat de coronamaatregel die de evenementenbranche het hardst raakt, met drie maanden wordt verlengd. Tot 1 september mogen er geen vergunningsplichtige evenementen worden georganiseerd.

Dat betekent dat tal van kleine en grote affiches de editie 2020 moeten overslaan. In de zomerperiode gaat het alleen al om meer dan 1100 festivals, zegt Westermann. "En dan heb je nog de sportieve evenementen, het voetbal, Sail Amsterdam."

Kopzorgen zijn er nu dus ook in overvloed. "Alle organisatoren zijn aan het rekenen, alle rekenmachines geven rode cijfers." 

Evenementensector ziet miljarden aan omzet verdampen door corona
Lees ook

Evenementensector ziet miljarden aan omzet verdampen door corona

Vlees op de botten

Voor de ondernemers in de evenementenbranche, maar ook voor de toeleveranciers is het een enorme klap, zegt Westermann. "We komen uit de winter, met weinig evenementen. We gaan eigenlijk weer een winter in, maar dan met helemaal niks." En daarna volgt hetzelfde seizoen nóg een keer.

Hij weet zeker: een deel van de branche gaat dit niet overleven. "Welk deel, dat kan alle kanten opgaan. De een heeft misschien wat meer vlees op de botten, maar als je je personeel op een gegeven moment niet meer kunt betalen, houdt het op."

Weinig florissant

Westermann hoopt dat de steunmaatregelen van het kabinet worden verlengd, al betwijfelt hij of die veel soelaas zullen bieden. "Een deel van de kosten zul je nog steeds zelf moeten dragen. Een festival organiseren is geen vetpot; je verdiencapaciteit is 1 tot 1,5 procent van je jaaromzet. Als al je inkomsten dan wegvallen... Welke berekening je ook neemt, er is weinig florissant aan." 

Hij richt zijn pijlen nu op de niet-vergunningsplichtige evenementen. "Laten we hopen dat er mogelijkheden komen om die een kansje te geven. Vanaf 20 mei bijvoorbeeld, dan wil Rutte flexibiliteit waar het kan. Hopelijk kunnen we met bedrijfsevenementen laten zien dat er toch mogelijkheden zijn om met grotere groepen samen te komen."

'Een kwart tot een derde dicht'

De belangenvereniging van de horeca in Nederland, de KHN, is niet te spreken over de verlengde sluiting van hotels, restaurants en café's.

"We hebben zelf protocollen ingeleverd voor de anderhalvemetereconomie in de hoop dat we begin mei onder die voorwaarden weer open zouden kunnen", zegt algemeen directeur Dirk Beljaarts.  "Dat lichtpuntje is nu weer vier weken vooruitgeschoven." 

Hij ziet dat bijvoorbeeld de NOW-regeling nauwelijks afdoende is voor zijn sector. "We zijn niet ondankbaar, maar weten ook dat onze sector geen diepe zakken heeft. Van onze leden zit 10 procent nu op het kantelpunt; 60 tot 70 procent zegt het nog maximaal vier tot zes maanden uit te houden."

Hard inzetten

Ook als de horeca binnen die tijd weer open is, betekent nog niet dat de omzet zich ook herstelt, zegt Beljaarts. "En juist in deze dienstensector kan misgelopen omzet niet zomaar weer goed worden ingehaald."

Vandaar dat hij nu hard inzet op de tweede fase van noodmaatregelen. "Als dat niet afdoende gaat zijn, sluit een kwart tot een derde van de horecazaken dit jaar de deuren."  

Lees meer over
Mark RutteCoronavirusFestivals en evenementen