Ondernemen

Zo werkt de bouw door op anderhalve meter: soms niet te doen

Door Judith Laanen··Aangepast:
© Heijmans / Maikel SamuelsZo werkt de bouw door op anderhalve meter: soms niet te doen
RTL

Van speciale coronabouwhelmen tot omgaan met het protocol voor veilig werken in de bouw: RTL Z vroeg bouwbedrijven Heijmans en Dijkstra Draisma naar hun ervaringen met werken op anderhalve meter afstand. Op sommige plekken is het eigenlijk niet te doen, maar er worden creatieve oplossingen verzonnen.

De anderhalve meter naleven op de bouwplaats valt nog niet altijd mee, vertelt Wibo Douma. Namens het Friese bouwbedrijf Dijkstra Draisma houdt hij als personeelsfunctionaris een oogje in het coronazeil. 

Dat begint met het volgen van de hygiënevoorschriften, maar de Friezen hangen ook posters op en geven met bouwhekdoeken de afstandsregels aan. 

Deur afhangen in je eentje kan niet

Voor bepaalde werkzaamheden is het niet te doen. In een hoogwerker zit je toch met twee man, vertelt Douma. Of een deur afhangen:  "Probeer dat maar eens op anderhalve meter te doen", zegt hij.

Of een plafondplaat in je eentje proberen op te hangen, voegt Franc de Korte, woordvoerder van bouwbedrijf Heijmans, toe. "Dan sta je wel binnen die anderhalve meter van elkaar. Daar voorziet de richtlijn van het RIVM niet in", zegt hij.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Coronatoezicht

Op de meeste bouwplaatsen lopen nu ook coronatoezichthouders rond. Meestal zijn dat de voormannen van de bouwplaats. Die spreken collega's aan op het naleven van de regels.

"Dat werkt heel goed. Iedereen ziet de ernst van het probleem in en iedereen houdt zich aan de regels", vertelt De Korte. Ook Douma merkt dat de regels goed worden nageleefd: "Dat gaat best goed, het is al redelijk ingeburgerd."

Bouwvakkers werken door, maar opgesplitst: 'Wij zijn team blauw'
Lees ook

Bouwvakkers werken door, maar opgesplitst: 'Wij zijn team blauw'

Tafelzeil en corona-bouwhelmen

Hoewel de bouw als een traditionele en conservatieve sector wordt gezien, zijn ook hier innovatieve initiatieven om werknemers te beschermen tegen het coronavirus. Het begon met wat 'prutsen' van een collega-timmerman, nu hangen in alle bouwbusjes van Dijkstra Draisma schermen van transparant tafelzeil die de bestuurder van de bijrijder scheiden.

Samen met een ander bedrijf produceerden de Friezen ook speciale corona-bouwhelmen, waar transparante schermpjes op zitten. "Die schermpjes hebben we niet laten keuren door TNO, hoor, we hebben gewoon gedacht dat dit het beste is."

Vanuit het Protocol Samen veilig doorwerken, dat branchevereniging Bouwend Nederland met onder meer Techniek Nederland opstelde, zijn speciale maskers in de bouw niet verplicht. De anderhalve meter afstand zou voldoende moeten zijn. Maar, zegt Douma: "Onze werklieden op de bouwplaats vragen erom."

Buddysysteem

Bouwbedrijf Heijmans zoekt de oplossingen in samenwerkingen, zowel intern als extern, vertelt Franc de Korte. Zo werken de bouwvakkers bij Heijmans met een soort buddy-systeem.

"Dat zijn koppels van bouwvakkers die elkaar in de gaten houden. Als er eentje ziek is, dan kun je ook snel zeggen: je hebt met deze persoon samengewerkt, neem het zekere voor het onzekere en blijf ook thuis."

Heijmans trekt ook met andere grote bouwers BAM en sloopbedrijf Van Gelder op om communicatiemiddelen te bundelen. "We hebben bouwhekdoeken laten ontwerpen met bepaalde pictogrammen, die kan elk bouwbedrijf in eigen huisstijl laten aanpassen", vertelt De Korte.

Speciale bouwhekdoeken voor het coronavirus bij een bouwplaats van Heijmans.© Heijmans / Maikel Samuels
Speciale bouwhekdoeken voor het coronavirus bij een bouwplaats van Heijmans.

Voorbereiden op de anderhalvemeterbouwplaats

Dijkstra Draisma bereidt de drie kantoorvestigingen, waarvan twee in Dokkum en een in Bolsward, ook al voor op hoe het straks moet. "We zijn nu bezig kantoren veilig in te richten. Een aantal werkplekken vervalt, we moeten ruimtes anders indelen", vertelt Wibo Douma.

Denk dan aan het verspreiden van het personeel over de kantoren, maar ook schermen van plexiglas tussen de werkplekken neerzetten en het plaatsen van zeepdispensers bij de ingangen. "Je moet de kantoortuinen die we de laatste jaren hebben gekregen anders inrichten zodat mensen straks weer met een veilig gevoel terug kunnen komen", zegt hij.

Ook probeert Dijkstra Draisma de kruisbesmettingen van projectleiders die normaal gesproken zowel op kantoor werken als op de bouwplaats te voorkomen. "Ze zijn nu of op de bouwplaats, of op kantoor. Daarin gaan we een stapje verder dan het RIVM voorschrijft."

(Tekst loopt door onder video:)

Laat cyclisch

Vooralsnog wordt er op de meeste plekken doorgebouwd in Nederland. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) voorspelde onlangs dat als er niets gebeurt, de bouw hard getroffen wordt door de coronacrisis. De komende twee jaar zou de sector met 15 procent kunnen krimpen, 14.000 banen zouden dan op de tocht staan.

Franc de Korte van Heijmans maakt zich nog niet zo'n zorgen. "We zijn laat cyclisch bedrijf, dat merk je pas in de toekomst. Tenders en gunningen lopen gewoon door. Vanwege die anderhalve meter is er wel productieverlies omdat er minder mensen op de bouwplaats rondlopen." De Korte ziet eerder vertraging dan dat orders uit de markt gehaald worden.

Stikstof en PFAS

Wibo Douma van Dijkstra Draisma ziet vooralsnog alleen renovatieprojecten van woningcorporaties stagneren. "We mogen niet meer naar binnen bij de mensen." Douma wijst ook op de moeizame start van het bouwjaar door de problemen door de stikstofuitspraak van de Raad van State van vorig jaar, en de problemen met PFAS in de bodem. De coronaproblemen kunnen op de stapel.

"Dit is een vreemd jaar", zegt Douma. "We zijn nog maar net bekomen van het herstel van de vorige crisis. We voelen het wel, maar zijn positief gestemd. Het zijn allemaal golfbewegingen, we moeten door de zure appel heen bijten."

Lees meer over
HeijmansBouwend NederlandBouwBouwnijverheidBouwvakkerCoronacrisis in NederlandNederland